Keermuren en gemalen dicht vanwege hoog water, Wetterskip Fryslân is alert

11 feb 2020 - 13:00

Wetterskip Fryslân heeft een aantal keermuren afgesloten vanwege het hoge water. Zo is bij Harlingen de keermuur afgesloten en zijn de schuiven van de zeegemalen dichtgegaan. De waterstand op zee liep dinsdagmorgen op tot 2,70 meter boven NAP. In de Friese binnenwateren zijn keersluizen gesloten.

Het waterschap houdt de situatie zowel bij de zeedijken als in de Friese boezem goed in gaten. Vanwege de aanhoudende harde wind blijven preventieve maatregelen van kracht. Zo zijn de sluizen bij Goïngarijp en Broek sinds zaterdagmiddag gesloten. Ook wordt geprobeerd zoveel mogelijk water te lozen via de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. De zeegemalen bij Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum zijn dicht.

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Een dergelijke grootschalige afsluiting is deze winter tot twee dagen geleden nog niet eerder voorgekomen, zegt Hans Boersma van Wetterkip Fryslân. Maar het is nu wel de tweede keer in twee dagen. Het waterschap maakt zich nog geen grote zorgen om een waterstand van 2.70 meter. Het is geen reden voor opschaling, maar je moet wel alert zijn, zegt Boersma. Bij een waterstand van 3 meter wordt dijkbewaking ingesteld.

Bij eb inspecteert het waterschap de dijken op schade. De hoge waterstand van maandag heeft geen schade aangericht. Schade aan dijken kan worden gemeld bij Wetterskip Fryslân.

(advertinsje)
(advertinsje)