"Cambuurgebied moet eigen sfeer houden, ook al verdwijnt het stadion"

10 feb 2020 - 22:35

Onder het motto 'Samen naar een nieuwe (Cam)buurt!' zijn maandag drie werkgroepen begonnen om plannen te maken voor het huidige Cambuurgebied. De gemeente Leeuwarden wil proberen met burgerparticipatie een nieuwe ontwikkeling voor dit stukje stad te krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Omdat iedereen kan meedenken is er in december al begonnen om vast te stellen wat het 'dna' van deze wijk eigenlijk is. Nu gaan drie groepen onder begeleiding van drie creatieve bureau's proberen tot concrete ideeën te komen. De eigenaars, projectontwikkelaar Leyten (stadion) en de gemeente Leeuwarden (plein en velden), wachten dit proces eerst af.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Toch kan precies daar de spanning zitten. Een commerciële partij als Leyten zal financieel rendement willen halen, terwijl andere partijen willen kiezen voor betaalbare woningen, veel groen en een veilig Cambuurplein. Wethouder Hein de Haan zegt dat dit een spannend proces is, maar dat alle groepen zich in deze fase vrij moeten voelen om plannen te ontwikkelen.

Wethouder Hein de Haan

In de drie groepen wordt ook meegesproken door buurtbewoners, wijkpanels, ondernemers, supporters, woningcorporaties, studenten, Cambuur-Verbindt en netwerkcentrum De Klomp. De groepen worden begeleid door bureaus Common Ground, Common Sense uit Leeuwarden, het Groninger HKB en Daad uit Beilen.

In mei planpresentatie

Op 7 mei is er een presentatie van de plannen, waarna de gemeente Leeuwarden uit de drie plannen elementen kiest om daar een nieuw plan van te maken. De gemeenteraad moet daar dan uiteindelijk een besluit over nemen.

Emke Vogelzang van de MI-side en omwonende Allard Nicolai

Foto: Omrop Fryslân, René Koster
(Advertentie)
(Advertentie)