Burgemeester Van Gent: zuidelijke vaarroute gebruikt, ondanks de storm

10 feb 2020 - 19:28

De controversiële zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden werd zondag gewoon gebruikt, ondanks de heftige storm en een waarschuwing van de Kustwacht. Er is veel discussie over de vaarroute na de containerramp waarbij de MSC Zoe honderden containers verloor. Desondanks kiezen kapiteins ervoor om de route te nemen terwijl het hard waait. Burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent maakt zich zorgen over de gevolgen.

Burgemeester Ineke van Gent - Foto: ANP

"Het punt is dat de Kustwacht een dringend advies geeft aan schepen om bij slechte weersomstandigheden de zuidelijke route niet gebruiken. Maar helaas is het niet zo dat zij dat advies dwingend op kunnen leggen," legt burgemeester Van Gent uit. In november waarschuwden de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de Kustwacht dat de zuidelijke vaarroute voor grote schepen gevaarlijk kan zijn. Bij sommige wind- en golfcondities en getijde kan het leiden tot het kantelen en slingeren van schepen. Een maand later kreeg een motie om de route te sluiten steun van diverse partijen in de Tweede Kamer.

Zuidelijke route gebruikt bij storm Ciara

Ook met de storm van zondag is de route boven de eilanden gebruikt. Van Gent: "Nu zijn er gisteren vijf schepen geweest die over de zuidelijke route wilden varen. Vier daarvan hebben dat advies overgenomen, maar eentje ook niet. Die is gewoon doorgevaren. Nu was er zuidwestenwind, dus iets minder risico, maar de wind kan zomaar draaien. We willen niet nog een keer meemaken wat we vorig jaar meemaakten met de MSC Zoe."

Europese afspraken

"De minister heeft steeds gezegd dat het heel moeilijk is omdat ook te maken hebt met Europese afspraken, maar zij kan zich er wel sterk voor maken in Europa. En je ziet ook dat er in de Tweede Kamer dat er steeds meer geluiden komen van partijen die zich afvragen of die route wel een goed plan is bij slechte weersomstandigheden. Ook bij regeringspartijen. Dus die discussie is volop gaande. Wij hebben als gezamenlijke Waddeneilanden zoiets: neem geen risico," zegt Van Gent.

Advies Onderzoeksraad

Volgens Van Gent is het laatste woord nog niet gezegd in de discussie. "Binnenkort komt ook de Onderzoeksvraag voor de Veiligheid met een advies. Dus dan gaan we ook zien of er nog wat extra druk mogelijk is. De rol van een burgemeester is de zorg voor de eilanden en de rotzooi die aan kan spoelen. Wij willen geen nieuw ongeluk. Het is zaak dat wij als burgemeesters van de Wadden politiek aandacht vragen voor wat zich boven op zee afspeelt en de risico's die genomen worden."

Burgemeester Ineke van Gent

Edwin Granneman van de Kustwacht: "We sturen al sinds de tussentijdse waarschuwing van de Onderzoeksvraag voor de Veiligheid een dagelijks navigatiebericht naar schepen van 300 meter of langer en breder dan 40 meter en bij een golfhoogte vanaf vijf meter om de noordelijke route te nemen. Als er een golfhoogte van meer dan vijf meter is roepen wij schepen op het kruispunt ter hoogte van Texel waar ze de keuze maken tussen de routes om de zuidelijke route te kiezen."

Keuze aan kapitein

Desondanks blijft de keuze aan de kapitein. "Het is slechts een advies, wij kunnen geen dwingend advies geven. Als wij die macht krijgen, gaan wij daar wel naar handelen," zegt Granneman. De kapitein van het schip dat zondag de zuidelijke route nam, heeft dus ook deze keuze gemaakt. "Hij had overleg gehad met de loods aan boord en hij heeft gekozen voor de zuidelijke route omdat het daar veiliger en rustiger was dan de noordelijke route."

Duitsland waarschuwt niet

Er is wel verschil of schepen uit de richting van Nederland of uit Duitsland vandaan komen. In Duitsland ligt het anders. "Dan hebben ze de keuze voor de route al gemaakt op Duis gebied en de Duitsers geven dit advies niet uit. Dus het is op Nederlands initiatief dat wij proactief dit advies geven. Er zijn wel dingen veranderd sinds de containerramp, onder meer dat wij deze berichtgeving doen en schepen actief waarschuwen."

Edwin Granneman van de Kustwacht

(advertinsje)
(advertinsje)