LIVE: Hoogtepunt storm Ciara is voorbij, geen code oranje meer

09 feb 2020 - 22:04

Fryslân heeft zondag te maken met storm. De storm heeft zelfs een naam: Ciara. Het KNMI gaf tussen 15.00 en 22.00 uur code oranje af, wat betekent dat er 'kans op gevaarlijk weer' was. In het noordwesten waren er windstoten van meer dan 120 km/u.

  • Op Vlieland is een windstoot van 129 kilometer per uur gemeten
  • De ANWB geeft ook een waarschuwing af: ga niet de weg op
  • De meldkamer Noord-Nederland kreeg zondagmiddag meer dan 300 meldingen binnen
  • In Heerenveen is een deel van een appartementencomplex ontruimt, vanwege losse platen
22:00
Einde code oranje

Het is 22.00 uur. Code oranje is officieel niet meer van kracht in Fryslân. Nu de zwaarste windstoten geweest zijn, sluiten we ook ons liveblog.

Houd omropfryslân.nl en de Omrop-app morgen weer in de gaten, om de nasleep van storm Ciara en al het andere nieuws te volgen.

21:15
Nog een straat dicht in Leeuwarden

De straat De Gealanden in de Leeuwarder wijk Bilgaard is afgesloten. Er dreigt een boom om te vallen, volgens de gemeente. Verkeer moet omrijden. Dat duurt in elk geval nog tot maandagochtend.

21:00
Deel flatgebouw ontruimd (video: CAMJO media/ Jaring Rispens)

In Heerenveen blijft de K.R. Poststraat in elk geval tot maandagochtend dicht voor verkeer. Dit omdat er nog altijd gevaar is dat er platen van een appartementencomplex vallen. Een deel van de bovenste etage wordt ontruimd. De bewoners brengen de nacht door in een hotel.

20:48
Platen komen los in Bolsward

Bij een benzinepomp in Bolsward zijn zondagavond meerdere metalen balken en platen losgekomen. Die belandden op de grond en zorgden voor een gevaarlijke situatie. De brandweer heeft ze weggehaald en gecontroleerd of er nog meer platen los zaten.

Foto: AS Media
20:38
Lange Marktstraat en Douwe Kalmaleane dicht

De Lange Marktstraat en Douwe Kalmaleane in Leeuwarden blijven voorlopig afgesloten voor verkeer. Dat meldt gemeente Leeuwarden op Twitter. Zondag waaiden er platen los van de gebouwen aan de Lange Marktstraat. De straten blijven in elk geval tot maandagochtend dicht.

20:29
Ook op het Ruiterskwartier liet de wind haar sporen na...
De hurde wyn liet har spoaren nei op it Ruterskwartier - Foto: Omrop Fryslân, Eric Ennema
20:25
Harde wind aan land
Foto: KNMI
19:55
95 telefoontjes naar gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden heeft zondag tot 19.30u in totaal 95 telefoontjes gehad over storm Ciara. Daarnaast zijn er tientallen meldingen geweest op social media. Bij die meldingen hadden mensen het onder andere over omgewaaide bomen en platen die van panden waaiden.

19:42
Schade aan twee gemalen

In het noordoosten is er zondag sprake van een hogere waterstand. It Wetterskip heeft het gemaal De Heining bij Marrum ingezet om water naar de Waddenzee af te voeren. Dat gemaal liep wel stormschade op, evenals het gemaal bij Dronrijp/ Inmiddels zijn beide gemalen weer gemaakt.

19:40
Boom op auto bij de familie Gerlofs in Wirdum
Foto: Carmen Gerlofs
Trefwoorden: 
code oranje storm Ciara
(advertinsje)
(advertinsje)