ONS pakt punt in degradatiekraker, Harkemase Boys en Buitenpost verliezen

ONS Sneek heeft zaterdagmiddag in de degradatiekraker tegen VVOG een punt gepakt. Op het Zuidersportpark werd het 1-1. Harkemase Boys en VV Buitenpost hadden een minder goede middag. Harkemase Boys verloor op bezoek bij VV DOVO met 1-0, terwijl Buitenpost in eigen huis met 4-2 van ACV verloor.
De eerste helft van het degradatieduel op het Zuidersportpark in Sneek bood niet veel spektakel. Ruendel Martina kwam net wat tekort voor de openingstreffer en Oege Sietse van Lingen zag een kopbal op de kruising terecht komen. Voor VVOG was Harrie Kersten met een schot op de paal het dichtst bij een treffer. Het bleef na de eerste 45 minuten echter 0-0.
Na tien minuten in de tweede helft werd de score geopend door VVOG-speler Rihairo Meulens. Hij kwam alleen op de keeper af en kon hem na lang wachten omspelen: 1-1.

Gelijke hoogte

Lang leek het erop dat dat ook de eindstand zou worden, maar in blessuretijd kwam ONS Sneek nog op gelijke hoogte. Sam Crowther maakte er nog 1-1 van, waardoor ONS tegen de verhouding in een punt pakte.
Door het gelijke spel staat ONS nu samen met VVOG op de laatste plaats met tien punten. Beide ploegen moeten, om directe degradatie uit de derde divisie te ontlopen, zes punten goedmaken op nummer vijftien DOVO.
In Veenendaal bij Harkemase Boys was op Sportpark Panhuis de eerste grote kans van de wedstrijd voor DOVO. Quincy Arends kon schieten na het uitglijden van Jesse Renken, maar Arends schoot over de goal. Twintig minuten later ontsnapte Harkemase Boys opnieuw aan een achterstand toen Noah Staal zijn schot via de binnenkant van de paal uit de goal zag vliegen.
De voorsprong kwam er uiteindelijk in de eerste helft nog wel voor de thuisploeg. DOVO kreeg een penalty nadat Joris Voest een overtreding maakte op Jasper Waalkens. Die buitenkans werd benut door Arends: 1-0.

Doelpunt afgekeurd

In de tweede helft leek Harkemase Boys op 1-1 te komen door een kopbal van Henny Bouius, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Grote kansen bleven daarna lang uit.
In de 84e minuut kon Arends de wedstrijd beslissen in het voordeel van DOVO, maar zijn schot ging naast de goal. In de blessuretijd was Berwout Beimers nog dichtbij de gelijkmaker. Zijn kopbal ging in het zijnet, waardoor DOVO met een krappe overwinning de drie punten in eigen huis hield.
Harkemase Boys staat door de nederlaag nog op de vierde plaats in de derde divisie. Bij een overwinning was de Friese ploeg op gelijke hoogte gekomen met de nummer drie, DVS '33 Ermelo, dat zaterdagmiddag verloor van Excelsior '31.

VV Buitenpost - ACV

VV Buitenpost moest het in eigen huis opnemen tegen de nummer drie van de Hoofdklasse B, ACV uit Assen. Na 24 minuten stond er voor de Friese ploeg een achterstand op het scorebord door oud-Harkemase Boys-speler Matthijs Hardijk.
Na een fout van de keeper van de Drentse ploeg kon Buitenpost tien minuten later echter weer op gelijke hoogte komen: 1-1. Het krachtsverschil bleef wel te groot en ACV liep nog voor de rust uit tot 1-3 door doelpunten van Daniël Schans en Ezra Schrijver.
Na een uur was de wedstrijd definitief beslist toen Hardijk met zijn tweede van de middag de stand op 1-4 bracht. Robin Huisman de Jong maakte er met een rake vrije trap nog wel 2-4 van. De overwinning van de bezoekers uit Assen kwam echter niet meer in gevaar.
Door de nederlaag staat VV Buitenpost nog steeds op de laatste plaats in de Hoofdklasse B. Het gat met de voorlaatste is vier punten.