KOZP ziet af van demonstratie bij Sint Piter in Grou

07 feb 2020 - 22:22

Kick Out Zwarte Piet ziet af van een demonstratie bij de intocht van Sint Piter in Grou, komende zaterdag. Dat bericht komt nadat de rechter vrijdag bepaalde dat de actiegroep mag demonstreren, maar dan wel in een weiland aan de andere kant van het dorp. Kick Out Zwarte Piet was niet tevreden met die plaats.

Demonstraasje Kick Out Zwarte Piet by yntocht Sint Piter yn Grou - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"De uitspraak van de rechter heeft ons recht op betoging morgen de das omgedaan", meldt de actiegroep. "Wij zijn niet naar de rechter gestapt omdat wij een betere plek wilden, maar omdat wij ons demonstratierecht wilden redden. Een recht dat ons mondjesmaat wordt toegekend, als het de overheid uitkomt."

KOZP zegt zelf op een "ander, zelf gekozen moment, in Grou alsnog gebruik te maken van het demonstratierecht".

Buffer

De gemeente had de plaats aangewezen omdat er dan een ruimte was tussen de intocht en de actievoerders. Het water zou in de ogen van de gemeente dienen als 'buffer'. Vorig jaar stonden de actievoerders op diezelfde plaats. Volgens burgemeester Buma van Leeuwarden was dat een goede plaats. Kelder is het daar niet mee eens. "Wij vinden dat wij vorig jaar niét goed zichtbaar en hoorbaar waren. Wij waaiden zowat het weiland weer uit."

(Advertentie)
(Advertentie)