Rechter: Actiegroep tegen Zwarte Piet krijgt geen andere plek bij intocht Sint Piter

07 feb 2020 - 17:07

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet krijgt zaterdag geen nieuwe plek bij intocht van Sint Piter. Dat heeft de rechter bepaald. De actievoerders hadden een kort geding aangespannen tegen de gemeente, omdat ze het niet eens waren met de plek die ze aangewezen hadden gekregen.

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet bij het kort geding - Foto: ANP

De actiegroep zegt dat ze niet goed zichtbaar zijn op de plek die de gemeente ze aan heeft gewezen. De actievoerders wilden het liefst op de kade staan, waar Sint Piter zaterdag aankomt, maar de gemeente heeft een plek aangewezen aan de andere kant van het water.

Vorig jaar stonden de actievoerders op datzelfde plek. Volgens burgemeester Buma van Leeuwarden was dat een goede plek. kelder is het daar niet mee eens: "Wij vinden dat wij vorig jaar niét goed zichtbaar en hoorbaar waren. Wij waaiden zowat het weiland weer uit."

"Die plek is niet in het dorp, maar aan de andere kant van het kanaal in een weiland. Moeilijk zichtbaar en moeilijk hoorbaar en dus makkelijk te negeren", zei Rob Kelder van Kick Out Zwarte Piet donderdag in het radioprogramma Weistra op wei.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De alternatieve plekken die Kick Out Zwarte Piet voorstelde moeten volgens de gemeente vrij blijven omdat het een calamiteitenroute is. De rechter ging daar in mee, omdat anders de veiligheid van zowel de demonstranten als de inwoners van Grou niet gegarandeerd kan worden.

Gemeente verwacht tegendemonstratie

Volgens gemeentejurist Suzanne Scholten verwacht de gemeente Leeuwarden een tegendemonstratie. Daar is geen aanvraag voor gedaan, maar uit een sociale media-analyse heeft de politie daar wel signalen over gekregen.

Rechtbankverslaggever Laura Smit over de uitspraak

Trefwoorden: 
Grou Sint Piter
(Advertentie)
(Advertentie)