Kabinet geeft boeren meer dan half miljard voor nieuwe maatregels stikstofaanpak

07 feb 2020 - 16:14

Het Rijk steekt meer dan een half miljard euro in maatregels om boeren te helpen de stikstofuitstoot te verminderen. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt. Zo zullen ze alle varkensboeren uitkopen die zich daar voor aangemeld hadden, als ze aan de voorwaarden voldoen.

Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Er komt meer dan 350 miljoen euro beschikbaar voor de opkoopregeling voor boeren die willen ophouden met hun bedrijf. Daarnaast wordt er 172 miljoen uitgetrokken voor boeren die willen overgaan naar kringlooplandbouw. Zij worden gesponsord bij het innoveren en verduurzamen van hun stal, bijvoorbeeld door het scheiden van mest en urine.

Coaches

Ook komt er een fonds voor boeren die willen overschakelen naar kringlooplandbouw. Boeren kunnen een coach krijgen om hun te helpen om maatregelen te nemen. Rijk en Provincies komen ook met bijeenkomsten in de regio om boeren bij te praten over alle mogelijke maatregelen.

Om de stikstofproblematiek aan te pakken moeten alle sectoren een bijdrage leveren, ook de landbouw. Voor boeren die willen blijven, komt 172 miljoen euro beschikbaar voor innovatie en verduurzaming van stallen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Landbouwcollectief kritisch

Het kabinet heeft de afgelopen dagen om tafel gezeten met het landbouwcollectief, een koepelorganisatie met verschillende boerenpartijen. Het collectief is kritisch over het plan om boeren uit te kopen. Voorzitter Aalt Dijkhuizen wil dat het kabinet beter kijkt naar zijn eigen uitstellen, die er met name voor zorgen dat het boerenwerk 'schoner' kan worden uitgevoerd. Volgens de boerenorganisaties is daar 3 miljard euro voor nodig.

Na het gesprek met het kabinet hebben de partijen uit het Landbouwcollectief overlegd. Trienke Elshof (LTO) daarover:

(Advertentie)
(Advertentie)