Advocaat in zaak vermoorde Chinese huurbaas: "Mijn cliënt weet niets"

07 feb 2020 - 15:48

De Chinese man van 26 jaar die verdacht werd van moord op zijn 73-jarige huurbaas aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden, heeft helemaal geen herinnering aan wat er gebeurd is. Dat zei zijn advocaat Peter Bonthuis vrijdagmiddag bij een pro-formazitting van de zaak door de rechtbank.

Foto: Kappers Media

De verdachte ontkent ook dat hij iets met de zaak te maken heeft. De moord gebeurde waarschijnlijk op 1 of 2 juli vorig jaar, in de flat aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte uit op geld van het slachtoffer.

Op de pro-formazitting vroeg de advocaat vrijdag om een psychologisch en psychiatrisch onderzoek, om helderheid te krijgen of de verdachte misschien een psychose had op moment van de moord. Dat zou mogelijk verklaren waarom er zegt niks te weten van wat er gebeurd is. Uit het politieonderzoek ontstaat het beeld van en agressieve man, maar in de verhoren lijkt hij helemaal niet agressief, zegt Bonthuis.

De advocaat wilde daar ook meer over weten, maar de rechtbank gaat er niet in mee. Vorige week heeft het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie gezegd dat er geen aanleiding is en de rechtbank Leeuwarden vindt dat er een reden is om van af te wijken.

Nabestaanden willen naar Nederland toe

Nu er geen extra psychologisch en psychiatrisch onderzoek komt, kan de zaak binnen nu en drie maanden worden behandeld. Advocaat Ronald Spoelstra vraagt uit naam van de vrouw en de dochter van het slachtoffer om duidelijkheid. De nabestaanden willen graag voor de behandeling van de zaak overkomen van China naar Nederland, zo zegt hij.

Foto: Anton Kappers

De verdachte huurde op het moment van de moord één van de kamers van het slachtoffer. Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar hem helemaal klaar. In eerdere zittingen is duidelijk geworden dat de verdachte na de moord ineens beschikking had over 5000 euro, wat het motief voor de moord zou kunnen zijn. Op kleding van de verdachte is DNA van het slachtoffer gevonden. Getuigen hebben verklaard dat de verdachte na de moord druk bezig was met schoonmaken. De politie heeft aangetoond dat hij kort na de moord schoonmaakspul heeft aangeschaft.

Schedel op verschillende plekken gebroken

De zaak kwam onder de aandacht toen de 73-jarige huisbaas aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden een tijd lang niet werd gezien. De politie ging toen het huis in en vond het lichaam van het slachtoffer onder een stapel kleding. Hij heeft zijn schedel op verschillende plekken gebroken. Een andere huurder verklaarde dat er een stevige ruzie was geweest in het huis van het slachtoffer.

(advertinsje)
(advertinsje)