Zes jongeren aangehouden om vals geld in Sneek en Bolsward: "Schandalig dat het kan"

07 feb 2020 - 15:25

Een leerling van de RSG Magister Alvinus in Sneek is betrapt met vals geld. Hij bestelde het op de Chinese webwinkel AlieExpress. Toen de school erachter kwam, is de jongen direct naar huis gestuurd. Ook is de zaak aangegeven bij de politie. In totaal zijn er zes jongeren aangehouden.

De jongen werd een paar weken geleden betrapt toen hij met vals geld een etensbezorger betaalde. De afgelopen tijd vond de politie meer valse biljetten. ondertussen zijn er zes mensen uit Sneek en Bolsward aangehouden. Het onderzoek loopt nog en de politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

De politie heeft lokale ondernemers geïnformeerd over het valse geld en roept iedereen op scherp te blijven als er met contant geld wordt betaald.

Ernest Zinsmeyer van de politie over deze zaak

geld - Foto: Pixabay

800 euro voor 73 cent

Het blijkt heel makkelijk te zijn om vals geld te kopen. "Wij dachten, laten we dat zelf ook eens proberen", vertelt verslaggever Jeroen Boorsma van Omrop Fryslân. "Je gaat naar AliExpress, zoekt op 'euro bills'. En binnen vijf minuten hadden wij 800 euro besteld voor 73 cent plus verzendkosten. Nog een paar weken wachten, dan hebben wij 800 euro in de handen."

Verslaggever Jeroen Boersma over het vervalste geld

Herbert de Vries van Vereniging Ondernemend Sneek maakt hem zorgen over dat het geld zo makkelijk te krijgen is. "Het is schandalig dat het kan en dat het allemaal wordt toegestaan. Dat is al een grote zorg."

Steeds minder

Volgens De Vries komt het steeds minder voor dat er met vals geld wordt betaald. "Ik denk dat het in verhouding steeds minder wordt. Voorheen had je er vaker mee te maken. Doordat er steeds meer wordt gepind, is er steeds minder contant geld in de kassa."

Herbert de Vries van Vereniging Ondernemend Sneek

(Advertentie)
(Advertentie)