Geen arbeidsmigranten in Bitgummole: "Te grote impact op zo'n klein dorpje"

07 feb 2020 - 14:04

De komst van 36 arbeidsmigranten zou een te grote impact op Bitgummole hebben. Dat zegt voorzitter van Plaatselijk Belang Bitgummole Doeke de Jong. Het dorp bracht een negatief advies uit over het plan om arbeidsmigranten in Groot Terhorne te laten wonen.

Gjin arbeidsmigranten yn Bitgummole: "Te grote impact op zo'n klein dorpje"

De eigenaren van Groot Terhorne kwamen in december vorig jaar met het plan om 36 arbeidsmigranten in het pand onder te brengen. Het eerdere café en zalencentrum staat al sinds 2018 leeg.

Volgens voorzitter van Plaatselijk Belang Bitgummole Doeke de Jong past zo'n groot aantal arbeidsmigranten niet in het dorp. "Wij denken dat dat een te grote impact op zo'n klein dorpje heeft. Er is plek voor 36 arbeidsmigranten, dat is een beetje uit verhouding denken wij. Op zo'n plekje midden in het dorp, zullen er te weinig parkeerfaciliteiten zijn en de buren zitten er stijf tegenaan."

Verdienmodel

De Jong weet nog niet wat er nu met het pand moet gebeuren. "Wil het dorp het pand behouden, dan zal er ook een verdienmodel opgezet moeten worden. In die zin was de invulling door arbeidsmigranten wel een casus waar van je denkt, daar haal je genoeg revenuen mee op om het pand in stand te houden."

Voorzitter van Plaatselijk Belang Bitgummole Doeke de Jong

Wethouder Nel Haarsma van gemeente Waadhoeke vindt het jammer dat het plan niet door kan gaan. "Ik snap de onrustigheid, maar ik weet ook uit de praktijk uit een ander dorp dat het erg kan meevallen. Het zijn mensen die overdag aan het werk zijn. Het is dus een afweging, als dat pand weer bezet is en mensen wonen en leven er gewoon, dan is er niets mis mee denk ik."

Het advies van het dorpsbelang is bindend. Haarsma is niet bang dat er ook andere dorpen de komst van de arbeidsmigranten afwijzen. "Ik vind het jammer dat het dorp zegt, wij hebben er een reden voor dat wij het niet willen, maar het kan best zijn dat er in andere dorpen wel draagvlak is."

Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met wethouder Nel Haarsma

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(Advertentie)
(Advertentie)