Antje (9) droomt van olympisch goud

Ze is makkelijk te herkennen, want haar naam staat met grote witte letters op haar trainingsjack. Met een behoorlijke snelheid rijdt ze haar rondjes. Er gaat geen dag voorbij of de 9-jarige Antje fan Damwoude is op de ijsbaan van de Elfstedenhal te vinden. "Ik vind het geluid van klappende schaatsen het allermooiste geluid dat er is!" zo zegt ze.
Antje

Minder populair

Er zijn geluiden dat schaatsen bij kinderen steeds minder populair is. Hoewel wij hier toppers hebben als Ireen Wüst en Sven Kramer, worden steeds minder mensen lid van een schaatsvereniging. Volgens de KNSB komt dat omdat wij tegenwoordig minder strenge winters hebben. Kinderen schaatsen minder snel als er geen natuurijs is. In Fryslân is dit echter niet het geval. Tegen de landelijke trend is schaatsen hier nog altijd ontzettend populair. Elke week krijgen 700 kinderen in de Elfstedenhal schaatsles.
De Elfstedentocht winnen lijkt mij wel wat!
Antje
Eén van hen is Antje. Sinds een jaar traint zij bij schaatsvereniging De Eskimo's uit Franeker en dat heeft resultaat. Haar techniek gaat met sprongen vooruit. Het is haar ultieme droom om de Olympische Spelen te halen. "Maar de Elfstedentocht winnen lijkt mij ook wel wat!"

Bob de Jong

Haar favoriete rider is Bob de Jong. De Jong werd in 2006 olympisch kampioen op de tien kilometer. Net als haar grote voorbeeld moet Antje het ook hebben van de lange afstanden.