Bekladde Lemster oorlogsgraven weer schoon

De drie oorlogsgraven op de oude begraafplaats in Lemmer, die eerder waren beklad met graffiti, zijn weer schoon. Het viel nog niet mee om de verf van de grafstenen te verwijderen.
Bekladde Lemster oarlochsgrêven wer skjin
Beheerder Ruud Hoekstra kan nog niets melden over mogelijke daders. "Ik denk dat het jeugdige personen waren, want ze hebben een soort smileys gespoten, gelukkig op de achterkant." Naast de stenen zijn ook de toegangshekken en een paar bomen beklad met de witte verf.

"Dat doet wel wat met je"

"Dat het oorlogsmonumenten zijn, maakt het dubbel triest. Hier liggen Amerikanen en Canadezen, piloten en militairen. Dat doet wel iets met je. Zoiets is niet te beschrijven."
De grêven op De Lemmer © Gemeente De Fryske Marren
Het schoonmaken viel nog niet mee. "Het is van kalkzandsteen, we hebben er een gespecialiseerd bedrijf voor gevraagd om de zachte steen schoon te maken."
Hoekstra heeft zoiets niet eerder meegemaakt en hoopt het ook niet weer mee te maken. "We hebben 18 begraafplaatsen in de gemeente. Ik ben wel wat angstig dat het daar ook gebeurt, maar welke maatregelen kun je nemen? De toegang moet vrij blijven en we kunnen niet alles controleren."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de graven

"Vreselijk triest"

"Nu, dit is triest, vreselijk triest", zegt Neri Reijenga van de lokale 4 mei-commissie. Reijenga is de afgelopen tijd druk bezig met de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Dat dit gebeurt, is voor haar een grote schok. "Je zou er bijna moedeloos van worden", zegt ze. "Deze mensen hebben zoveel voor ons gedaan, moet je ze dan zo terugbetalen?"
Volgens Reijenga hebben de mensen die de graven hebben beklad geen verdere bedoelingen. "Maar het is wel heel apart dat het nu juist met de herdenkingen gebeurt. Ik denk dat het gewoon vandalisme is. Hopelijk vinden ze de mensen die het hebben gedaan, dan kunnen ze worden gestraft."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Neri Reijenga van de 4 mei-commissie over het vandalisme