Al tien jaar een warmtepomp: "De houtkachel hebben we nog nooit gebruikt"

05 feb 2020 - 10:47

Als alternatief voor gas is een warmtepomp een optie. Daar zijn de meningen over verdeeld, het zou veel lawaai maken. Romke en Thea Kinderman hebben al meer dan tien jaar een warmtepomp. Onder de stal van hun melkveebedrijf in Aldtsjerk is een drie kilometer lange slang aangelegd die aangesloten is op het warmtesysteem in huis.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

"Toen we tien jaar geleden een volledig nieuw bedrijf en huis konden bouwen, zeiden we: we willen eigenlijk wel van het gas af. Dat was toen nog helemaal niet zo belangrijk, maar die mogelijkheid wilden we proberen", vertelt Romke Kinderman.

Onder de stal is een horizontaal warmtepompsysteem aangelegd. "Meestal zijn zulke pompen verticaal en halen ze grondwater uit de grond, maar wij hebben een gat gegraven met drie kilometer aan slangen. Dat was flink wat werk, maar ik hoefde het gelukkig niet zelf te doen." In de slangen zit koelvloeistof, hetzelfde als wat er in auto's zit.

Omdat de stal daarop gebouwd is, hebben zij zo'n lang stuk gedaan. "Je kunt er immers nooit weer bij. Achterna gezien had het wel met minder gekund, maar zoveel was er toen niet bekend."

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met Romke en Thea Kinderman (1)

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Sokken aan in de zomer

"Wij zijn heel tevreden", vertelt Thea Kinderman. "We hebben voor de zekerheid een houtkachel, maar die hebben wij nog nooit gebruikt. Het werkt perfect, het is lekker warm in huis. Het is een constante temperatuur, hij staat ingesteld op 21 graden. We komen er nooit aan. En als het buiten warm is, koelt het systeem het huis, dat is ook fijn." "Dan hebben we de dikke sokken aan", vult haar man aan.

De warmtepomp staat boven en maakt een brommend geluid. De familie is daar aan gewend. "We horen hem helemaal niet, het is niet storend." Ze hebben er geen onderhoud aan gehad in de laatste tien jaar.

Voor de zekerheid hebben ze ook een gasleiding aan laten leggen, maar ze zijn nog steeds niet op het gas aangesloten.

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met Romke en Thea Kinderman (2)

(advertinsje)
(advertinsje)