'Scoor een boek': met voetbal het lezen bij kinderen stimuleren

05 feb 2020 - 07:09

'Scoor een boek' is een project van de Friese bibliotheken die daarmee kinderen willen stimuleren om meer plezier te hebben in het lezen van boeken. Dat doen ze door lezen te verbinden met sport.

Foto: Omrop Fryslân

"Bij dit landelijke project gebruiken we voetbaltermen als aftrap, basisopstelling, scoren en fluitsignaal om aan te sluiten bij de doelgroep", vertelt Jillian Kloosterman van Fers.

Het project richt zich op de groepen 5 en 6 op de basisschool. "In die groepen zie je dat het lezen wat afneemt en dan vooral bij de jongens. Met de voetbaltermen proberen we deze doelgroep meer te motiveren om te lezen. Wellicht wakkert dit project de liefde voor boeken aan."

"De kinderen lezen negen weken in de klas en kunnen zoveel mogelijk boeken scoren, ze worden aangemoedigd door een speler van SC Heerenveen die als rolmodel zo het lezen weer onder de aandacht brengt. Aan het eind van het project sluiten we het project af op het voetbalveld."

Aan het project doen 50 Friese scholen mee. "Er staan zelfs scholen op de wachtlijst die nu ook graag mee willen doen, maar die moeten wachten tot volgend jaar. Want 50 is het maximum wat onze leesconsulenten aan kunnen, want ze bezoeken de scholen ook allemaal."

Op basisschool Het Slingertouw in Heerenveen is deze woensdag de aftrap, met oud-voetbaltrainer Foppe de Haan.

Jillian Kloosterman van Fers

(advertinsje)
(advertinsje)