Staatssecretaris Visser acht kans klein dat laagvliegroute weer opengesteld wordt

04 feb 2020 - 22:22

De kans is klein dat de laagvliegroute boven oostelijk Fryslân weer in gebruik wordt genomen. Dat zegt staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. In de Tweede Kamer werd dinsdag gesproken over de laagvliegroutes van de F-35.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De route boven oostelijk Fryslân is in 2002 gesloten vanwege geluidsoverlast en de veiligheid rond Drachten, waar ook een vliegveld is. De vraag over het mogelijk opnieuw in gebruik nemen van de route hangt boven tafel sinds een notitie van Defensie ontdekt is. Daar staat in dat de luchtmacht dat wel wil en dat heeft voor ophef gezorgd bij de Friese Statenleden.

Ophef

Staatssecretaris Barbara Visser vindt het jammer dat er zo'n ophef ontstaan is. Volgens haar zal de route niet zomaar opengaan. "Ik acht die kans zeer klein", zegt Visser. "De situatie van 2002 geldt voor mij nog steeds. De reden om te stoppen was geluidsoverlast, en ook de veiligheid rondom Drachten. Dat zijn wat mij betreft nog steeds de randvoorwaarden die gelden."

De staatssecretaris van Defensie wil de laagvliegroute niet definitief schrappen. "Omdat ik er ook verantwoordelijk voor ben om ervoor te zorgen dat de luchtmacht haar werk kan doen in Nederland." Als de luchtmacht aangeeft dat ze de route toch wil gebruiken, zal ze er ook serieus naar kijken, zegt Visser.

Defensie heeft aangegeven dat het op dit moment geen behoefte heeft om de laagvliegroute boven Fryslân weer in gebruik te nemen.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie over de laagvliegroute

Friese Statenleden aanwezig

Bij het gesprek van de vaste Kamercommissie over de laagvliegroute van de F-35 waren ook drie Friese Statenleden aanwezig. Sijbe Knol van de FNP was één van hen. Hij is blij dat het onderwerp op de politieke agenda is gekomen. "Dat is gelukt en dat is allemaal leuk en aardig, maar nu moet er ook wat gebeuren, en dat is zekerheid voor de inwoners van Fryslân. Dat is wat ons betreft, de definitie opheffing van de route. En die geluiden zijn hier ook."

Sijbe Knol van de FNP voorafgaand aan de speech van staatssecretaris Barbara Visser

(Advertentie)
(Advertentie)