Onrust in Ureterp over laagvliegroute F-35: "Zo'n kabaal is niet leuk om mee te maken"

De storm rond de nieuwe laagvliegroute van de F-35 lijkt wat te gaan liggen door de verklaring van Defensie er momenteel geen behoefte aan te hebben. Toch maakt Metha de Bruin, inwoner van Ureterp, zich nog grote zorgen over de route. Het dorp ligt precies onder de laagvliegroute van de straaljager.
leechfleanrûte Oerterp
De Bruin heeft al jaren een dierenpension in Ureterp. Vorige week vloog de F-35 over haar huis. Dat maakte veel lawaai en zorgde voor onrust bij haar dieren. "Vanuit het niks kwam de F-35", begint De Bruin haar verhaal. "Dat gaat met zo'n kabaal, dat is niet leuk om mee te maken."
De dieren in het pension waren van slag. De hond ging ervandoor en ook de paarden waren niet in bedwang te houden. Ze kregen er stress van, denkt De Bruin. Kalmeren wordt dan ook moeilijk, want bij het ene dier moet dat ander dan bij het andere. "Dat is dus een hele toestand."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Brief aan Tweede Kamer

De Bruin is blij met het bericht van Defensie dat ze de route voorlopig niet meer gebruiken. Maar ze hoopt wel dat die definitief wordt geschrapt. Om haar boodschap kracht bij te zetten, heeft ze een brief geschreven aan de Tweede Kamer. "Daarin uit ik mijn zorgen over het feit dat de rust weg is." Ze heeft nog geen reactie op de brief. "Maar hopelijk komt dat nog en keert de rust terug."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het dorpsbelang van Ureterp is ook bezig met de kwestie. Zij zijn de reacties uit het dorp aan het verzamelen. Woensdagavond heeft dorpsbelang een vergadering en zal waarschijnlijk de laagvliegroute worden behandeld.
Metha de Bruin uit Ureterp over impact van het laagvliegen