Grote Kerk in Hindeloopen krijgt opknapbeurt na 40 jaar

04 feb 2020 - 16:22

De verf kwam los van het plafond, de keuken was nodig aan vervanging toe en het orgel moet een laagje goud hebben. Het interieur van de Grote Kerk van de protestantse gemeente in Hindeloopen is aan een opknapbeurt toe en wordt de komende tijd flink onder handen genomen.

Grutte Tsjerke yn Hylpen wurdt opknapt

Alle bankjes in de kerk zijn vakkundig geschuurd en krijgen een nieuw likje verf. In plaats van oudroze worden ze crème-wit. Het gewelf is al in een diepblauwe kleur geverfd. Dit is niet zomaar bedacht. Door een kleurentest en onderzoek naar wat voor kleur er eerder op de bankjes zat, krijgt de kerk nu deze stijl. Omdat het een rijksmonument is, heeft dat proces drie jaar geduurd.

Voorzitter Karel de Jong van de kerk in Hindeloopen is heel blij met de resultaten tot nu toe: "Boven verwachting. We hebben wel wat foto's gezien die ze van tevoren hadden ingekleurd en ik vind het ontzettend mooi geworden." De kerk gaat ook met de moderne tijd mee, want in de nieuwe keuken zit een vaatwasser.

Foto: Omrop Fryslân

De opknapbeurt kost bijna 100.000 euro. Om het financieel mogelijk te maken, is het kerkgebouw Irene in het centrum van Hindeloopen verkocht. Dat was een moeilijke beslissing, omdat veel oudere mensen goede herinneringen hebben aan de locatie. "Bij die ouderen doet het zeer", zegt De Jong.

Recepties van bruiloften, maar ook koffie en koek na begrafenissen in gebouw Irene bracht mensen samen. maar omdat de kerk geen subsidies krijgt en goed onderhoud nodig heeft omdat het een rijksmonument is, hadden ze geen andere keus.

De kerk zal waarschijnlijk eind maart klaar zijn. Tot die tijd worden de kerkdiensten in gebouw Irene gehouden.

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)