Vogelbescherming begint petitie tegen Portugees vliegveld om grutto te redden

04 feb 2020 - 07:53

De Nederlandse Vogelbescherming komt in actie tegen de komst van een vliegveld in Portugal. Dat klinkt raar, maar dat heeft alles te maken met onze nationale vogel: de grutto.

Het kweldergebied waar het vliegveld bij Lissabon moet komen, wordt gebruikt door vele vogels als tussenstop, in hun lange reis naar Nederland en Fryslân. Volgens zaakkundigen en vogelorganisaties zullen vliegtuigen de vogels verjagen.

Geen tijd om te broeden

Daardoor komen de vogels later in Fryslân aan en is er bijna geen tijd meer om te broeden voordat er hier wordt gemaaid. Daarom komt ook de Nederlandse vogelbescherming in actie: vanaf dinsdag kan er een petitie tegen het vliegveld worden getekend.

Volgens Kees de Pater van de Vogelbescherming is dat belangrijk om aan de Portugese regering te laten zien dat het nieuwe vliegveld zo niet kan. "De Nederlandse petitie is vooral om extra druk uit te oefenen op de Portugese overheid. Wij vinden het een slecht plan, Portugal heeft een internationale verantwoordelijkheid om de grutto's te beschermen."

Skries yn plasdras - Foto: Gerrit Harmen Rypma

Kees de Pater van de Vogelbescherming

En het gaat niet alleen maar om de grutto's, maar ook om veel andere vogels. "Het gaat bijvoorbeeld ook om andere watervogels. Er wordt in het gebied een hoop wetenschappelijke onderzoek gedaan, bijvoorbeeld door de Rijksuniversiteit Groningen. Zij kunnen ons eventueel ondersteunen bij een mogelijke rechtszaak."

Petitie

De petitie kan vanaf dinsdagmiddag op internet worden getekend en komt op de website van de Vogelbescherming. "De petitie bieden we vervolgens aan de Portugese regering aan, bij de ambassade."

(Advertentie)
(Advertentie)