Wethouder Feitsma wilde Schotten 'hart onder de riem steken' met vlag

03 feb 2020 - 19:58

Wethouder Sjoerd Feitsma uit Leeuwarden was tien dagen geleden in de Schotse hoofdstad Edinburgh en werd er continu aangesproken over de aanstaande Brexit. "De meeste Schotten verlaten met tegenzin de Europese Unie. Het lijkt mij daarom aardig om hen een hart onder de riem te steken door hier bij het station de Schotse vlag op te hangen."

De Schotse 'Saltire' tussen de vlaggen van de 27 lidstaten van de Europese Unie - Foto: Omrop Fryslân

Dat hart onder de riem lijkt aardig geslaagd. De eerste foto's van de 'Saltire' op de plek waar eerder nog de Union Jack hing, ging als een lopend vuurtje rond op de social media in Schotland en ver daarbuiten. Het zorgde voor duizenden, vooral enthousiaste, reacties en erg effectieve promotie van Leeuwarden in Schotland. "Ook de twee grote Schotse kranten 'The Scotsman' en 'The National' schreven over Feitsma's actie.

"Niet verwacht"

"Dit had ik ook niet verwacht. Ik kreeg zelfs allemaal reacties in het Fries, uit Schotland. Ook zijn er Schotten die graag een keer langs willen komen. Nou, dat kan natuurlijk". zegt Feitsma. De installatie met de vlaggen van de 28 lidstaten van de Europese Unie staat sinds het Culturele Hoofdstad-jaar in de Leeuwarder Stationsstraat. Het vervangen van de vlag van Groot-Brittannië door die van Schotland ziet Feitsma als 'een grapje met serieuze ondertoon.'

"Wanneer je in Schotland bent, dan verneem je dat de mensen en ook de steden daar alle contacten met Europa op het gebied van cultuur, handel en onderwijs niet kwijt willen. Als gemeente Leeuwarden willen wij ook graag doorgaan met de contacten die er liggen met een stad als Edinburg, maar ook met andere steden in het Verenigd Koninkrijk."

Onafhankelijkheid

Over de vraag of Schotland wel of niet onafhankelijk moet worden, wil Feitsma zich niet uitlaten. "Dat is in de eerste plaats aan de Schotten zelf. Maar ik begrijp dat zij een probleem hebben met Groot-Brittannië, want voor hun gevoel zijn ze met tegenzin uit de Europese Unie gescheurd. Een grote meerderheid van de Schotten wil dat niet."

In het geval van een harde Brexit worden ook de culturele contacten moeilijker, omdat de toegang tot Europese fondsen dan wegvalt. Feitsma hoopt dat het niet zover komt. "De samenwerking met Schotland en ook met andere delen van het Verenigd Koninkrijk moet blijven bestaan. Daar wil ik mij wel voor inzetten."

Wethouder Sjoerd Feitsma over de Schotse vlag bij het station

(advertinsje)
(advertinsje)