Onderzoek: er is draagvlak voor meer toerisme in Fryslân

03 feb 2020 - 17:50

Er is nog genoeg draagvlak voor meer toerisme in Fryslân. Dat is de uitkomst van onderzoek door het Fries Sociaal Planbureau. Maandag is er in Drachten een rapport gepresenteerd.

Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

"Ruim 3.000 mensen van ons burgerpanel hebben vragenlijsten ingevuld," legt Wilma de Vries van het Fries Sociaal Planbureau uit. "We hebben de bewoners met name gevraagd hoe ze tegen de groei van het toerisme aankijken. Het blijkt dat mensen open staan voor meer toerisme, maar ze zitten niet op massatoerisme te wachten. Het liefst toeristen die voor de natuur en cultuur komen en de rust en ruimte respecteren."

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat regio's waar al veel toeristen komen, zoals de Waddeneilanden en zuidwest-Fryslân, het al wat knelt. "Maar daar hebben ze ook profijt van die toeristen. Andere regio's zeggen juist: laat de toeristen maar komen, we hebben genoeg te bieden."

Een kanttekening is wel dat het panel vindt dat het karakter van Fryslân niet wordt aangetast. "Het moet passen bij de schaal van de provincie."

Naast economische voordelen ervaren inwoners meer reuring in de omgeving. Zo zijn er meer evenementen, voorzieningen en kunnen bewoners in contact komen met bezoekers die ze anders niet zouden ontmoeten.

Nadelen

In gebieden met veel toeristische bezoekers worden wel nadelige gevolgen ervaren, zoals parkeerproblemen, geluidsoverlast of zwerfafval, maar de voordelen zijn groter.

Voor de komende tijd is het belangrijk dat het aantal bezoekers niet schadelijk is voor de rust en ruimte in de provincie, het landschap en de cultuurhistorische stads- en dorpsgezichten. Want dat is volgens de inwoners van Fryslân de kracht van de provincie voor zowel de inwoners als de bezoekers.

Wilma de Vries van het Fries Sociaal Planbureau

Visit Friesland

"Landelijke cijfers laten een verdubbeling zien, maar we gaan niet enkel voor meer toeristen in Fryslân, maar toeristen die meer besteden, Wij kiezen voor kwaliteitstoerisme, en zetten daarmee in op duurzaamheid en lokaal eten bijvoorbeeld," zegt Martin Cnossen van Merk Fryslân.

Hij vindt het goed dat dit onderzoek is gedaan. "Wij vinden het belangrijk om te weten wat de Friezen vinden, moet er ingezet worden op toerisme. Het levert meer op dan enkel omzet, maar het helpt ook om de voorziening in stand te houden." Instanties werken meer samen om Fryslân op de kaart te zetten.

"Met de term Visit Friesland kunnen bezoekers, nationaal en internationaal, ons vinden. Dat is een algemeen bekende term."

Martin Cnossen van Merk Fryslân

Trefwoorden: 
Drachten congres recreatie
(advertinsje)
(advertinsje)