Freedsmerk: verdeeldheid over 'Voltooid Leven'

Zo'n 10.000 Nederlanders boven de 55 jaar zouden wel uit het leven willen stappen omdat ze vinden dat het leven voor hen wel klaar is. Dat bleek uit het raport 'Voltooid Leven' dat donderdag verscheen, binnen de discussie over het wel of niet verruimen van de euthanasiewet.
© Omrop Fryslân, René Koster
Moet je die mensen tegemoet komen met bijvoorbeeld een soort pil om een einde aan het leven te maken op een zelfgekozen moment, of juist niet? In de politiek, maar ook op de Leeuwarder vrijdagmarkt, lopen de meningen behoorlijk uiteen.
"Ik geloof dat het komt omdat veel mensen zich eenzaam voelen. Dan zou je net daar wat aan moeten doen." Een ander was er wel voor om voor deze mensen een pil beschikbaar te stellen: "Anders springen die mensen misschien van een flat of van de Oldehove. Dan heb je nog meer ellende." Wel kwam geregeld de opmerking dat het geen opwelling moet zijn: "Veel mensen blijken dubbel in hun doodswens". "Maar," zei een ander, "je kunt ze ook niet eindeloos laten aanmodderen." Veel tegenstanders hebben een christelijke overtuiging: "Mensen hebben perspectief en hoop nodig. En dat heeft Gods koninkrijk te bieden..."
Verslaggever René Koster vroeg op de vrijdagmarkt naar 'Voltooid Leven'