Liefde voor ijs zit bij Ids Willemsma zo diep, dat hij ook zonder teennagels schaatst

30 jan 2020 - 15:51

Bevroren tenen, de tanden eruit, kunstenaar Ids Willemsma uit Easterwierrum heeft in zijn leven al heel wat 'ijsverwondingen' opgelopen. En toch blijft het kriebelen, elke keer als de thermometer onder het vriespunt zakt.

Willemsma mei hûn Foekje foar de waarme kachel - Foto: Omrop Fryslan

De houtkachel brandt, de wintermuts staat op het hoofd en hond Foekje ligt aan zijn voeten. Kunstenaar Ids Willemsma heeft een echt knus winterhoekje in zijn loods ingericht. Een mooi plekje om eens te praten over zijn liefde voor het schaatsen. "Dat rijden op natuurijs is mooi. Dat geluid alleen al. Dat ratelen!"

De liefde voor het schaatsen zit zo diep, dat hij ooit het risico nam om een grote kunstopdracht mis te lopen. In zijn stoel voor de kachel vertelt hij dat hij een paar jaar geleden zijn plannen moest presenteren, juist op een zaterdagmorgen dat het prachtig schaatsweer was. "Ik heb mij die vrijdagmiddag ziek gemeld bij de Hollanders. Ik zei dat ik koorts had en onmogelijk naar de vergadering kon."

Willemsma mei syn redens - Foto: Omrop Fryslan

Verslaggever Jantine Weidenaar bij Ids Willemsma (1)

In plaats daarvan was Willemsma de hort op. "Van IJlst tot Heeg konden we schaatsen!" Schuldig heeft hij zich nooit gevoeld, en uiteindelijk heeft hij wonder boven wonder de opdracht ook nog gekregen. Tijdens de presentatie moest hij toen zijn 'ijskoorts' opbiechten. "Maar dat hadden ze daar al lang door!", lacht Willemsma.

Friese Doorlopers

Vlak naast de warme zithoek, staat de werkbank van Willemsma. Als er wordt gevraagd naar zijn schaatsen, komt hij met een hele selectie aan. Onder andere de echte Friese Doorlopers, waarop hij destijds nog de Elfstedentocht heeft gereden. Een barre tocht, want de liefhebber uit Easterwierrum had geen waterdichte schoenen aangetrokken. "Mijn tenen waren in '85 allemaal bevroren", vertelt hij. "Toen zijn alle nagels eraf gegaan, waarna ik in '86 de tocht nogmaals heb gereden, zonder nagels!"

De beide tochten hebben hem wel gevoelige voeten opgeleverd, vandaar ook dat de kunstenaar altijd op klompen loopt. "Dat heeft niets met image te maken!"

Foto: Omrop Fryslan

Eendenthermometer

Naast een eigen methode om schaatsen te maken en te onderhouden, heeft de ijsliefhebber ook een eigen methode om aan te voelen of er een echte ijstijd aan zit te komen. Daarvoor moeten we naar het achtereind van de loods. "Ik heb altijd eenden, kippen en ganzen gehad", legt hij uit terwijl hij de achterdeur opent. Met een bakje met voer stapt hij daarna de achtertuin in, om een verscheidenheid aan vogels te voeren. "Als de eenden niet meer hier in het wak kunnen zitten, dan ga ik op de sloot staan. Dan bind ik mijn schaatsen onder en ga eropuit."

Of dat dit jaar nog gaat lukken, is afwachten.

Verslaggever Jantine Weidenaar bij Ids Willemsma (2)

Van maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari is de ijsweek bij Omrop Fryslân te volgen op radio, televisie en online. Ook is er een speciale muziekstream op omropfryslan.nl te vinden met muziek van de ijsbaan. Meer informatie over de ijsweek en de actievoorwaarden om kans te maken op de kunstijsbaan zijn te vinden op omropfryslan.nl/iiswike.

Trefwoorden: 
Ids Willemsma ijsweek
(advertinsje)
(advertinsje)