Opnieuw onderwijsstakingen: basisschool Makkum houdt 'zorgentocht'

Donderdag en vrijdag staan opnieuw in het teken van landelijke acties in het onderwijs. In Noord-Nederland hebben de vakbonden opgeroepen tot een grote actie in Groningen. Vele docenten en scholen sluiten zich daar bij aan, maar er wordt ook op basisscholen zelf actiegevoerd. Het is voor het eerst een tweedaagse actie.
Onderwijsstaking Makkum
Een van die scholen is basisschool De Populier in Makkum. Die school heeft zelf een eigen protestmars bedacht en reist dus niet naar Groningen voor de grote actie. Volgens leerkracht Wilma Wicherink was dat een bewuste keuze.

"Zelf aan de wandel"

"Wij dachten: waarom gaan we zelf niet aan de wandel? Wij gaan vandaag van het servicebureau in Bolsward naar het bestuursbureau in Sneek lopen. In Makkum is het nog anders dan in de Randstad. Ouders voelen hier nog minder de gevolgen van de staking."
Wilma Wicherink van De Populier
Omdat die problemen in het onderwijs buiten de Randstand nog meevallen, mist de docente de betrokkenheid van ouders bij de lerarenstaking. "De ouders moeten zich meer bewust worden van de noodzaak van deze stakingen voor hun kinderen. Als wij zo doorgaan, kunnen klassen worden opgesplitst of naar huis worden gestuurd. Dat gaat ten koste van de toekomst van hun kinderen!"
Met de wandeltocht, de 'zorgentocht', wil de basisschool die noodzaak aan ouders duidelijk maken. "Wij willen zorgen voor goed onderwijs voor onze kinderen, maar wij maken ons zorgen over ons vak en over het onderwijs."

Basisschool in Ee

Ook op basisschool De Gearing in Ee wordt donderdag actiegevoerd, maar dan binnen de school. "Wij zijn wel eerder dicht geweest", zegt directeur Onno Bouma.
"Maar wij hebben gezegd: minister Arie Slob wil niet echt naar ons luisteren, mogelijk kunnen wij de mensen bereiken die dat wel doen. En dat zijn bij ons op school de kinderen. Wij zullen met hen praten over de stakingen. En straks gaan wij ook spandoeken maken."
Verslaggever Jantine Stoffers op de school in Ee