Statenleden verbaasd over laagvliegplannen van Defensie: "Je schrikt je dood"

29 jan 2020 - 20:53

Defensie wil weer gebruik maken van een laagvliegroute over het oosten van Fryslân. Vliegtuigen mogen op de route op 75 meter hoogte vliegen. Sinds 2002 wordt de route al niet meer gebruikt na protesten over geluidsoverlast. Maar na de komst van de nieuwe F-35 heeft Defensie de optie om over het oostelijke stuk van de provincie te vliegen weer nodig.

Foto: Omrop Fryslân

Defensie is bezig met de aanvraag voor een vergunning. Als die binnen is zullen ze onderzoeken hoe ze die route kunnen gebruiken. De Friese Statenleden werden woensdag op de hoogte gebracht, mat onder anderen een totaalafbeelding van de Luchtvaarnota. De Statenleden hadden de ruimte om vragen te stellen, maar kregen niet veel antwoord.

Volgens Defensie zelf wordt er minder militair gevlogen dan voorheen. De afgelopen jaren zijn ze teruggegaan van 213 naar 68 vluchten. Met de F-35 verwachten ze nog minder te vliegen. Er zouden zo'n 35 vluchten overblijven. Toch is de laagvliegroute voor Defensie van belang, want het scheelt geld. Ze hoeven dan niet naar Canada om daar te oefenen, zoals nu het geval is.

FNP: 'Totale waanzin'

De ambtenaars konden niet veel antwoorden geven op de vragen van de Statenleden en verwezen door naar het ministerie. Dat leidde tot frustraties bij de fracties van ChristenUnie, D66, GroenLinks en FNP.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"We hebben een voorlichtingsvergadering gehad waaruit bleek dat defensie van plan is om met de nieuwe JSF op 75 meter hoogte van noord naar zuid te vliegen," zegt FNP-Statenlid Sijbe Knol. "Dat is natuurlijk totale waanzin. In 2002 is die route even uitgesteld omdat het voor veel geluidsoverlast en veiligheidsproblemen zorgde. Deze nieuwe F-35 maakt nog meer geluid, dus we zijn hier erg van geschrokken."

De FNP is één van de partijen die niet te spreken is over de plannen:

Defensie wil de route onder andere gebruiken omdat de burgerluchtvaart in het zuiden groeit. Zo blijft er weinig ruimte over om ergens anders te oefenen. "Je zult straks maar in je huis zitten en zo'n ding vliegt over. Je schrikt je dood," zegt Knol.

De FNP heeft een petitie opgezet om mensen te bereiken. "De JSF komt bij noordoost binnen en vliegt er bij Weststellingwerf weer uit, dus daar wonen ook nogal wat mensen. Dat moet je niet willen." Over de vervolgstappen is Knol ook al zeker. "Die petitie kunnen we dan in Den haag aanbieden en als er genoeg steun is, heb je wat meer te zeggen.

Sijbe Knol van FNP

Trefwoorden: 
FNP petitie F-35 laagvliegroute
(advertinsje)
(advertinsje)