PvdA en D66 Leeuwarden willen door met PAL/GrienLinks

De Partij van de Arbeid en D66 in de gemeente Leeuwarden willen heel graag doorbesturen met PAL/GroenLinks. De partijen zeggen dat als reactie op de verklaring van PAL/GroenLinks dat de partij 'zich wil beraden' over het wel of niet doorgaan van de coalitie met PvdA, CDA en D66.
Van Gelder
Bij PAL/GroenLinks overheerst momenteel de teleurstelling over het opstappen van de eigen wethouder Herwil van Gelder. Hij kreeg vorige week een motie van wantrouwen van de volledige oppositie voor z'n voeten, omdat hij de reorganisatie van de WMO niet goed had opgepakt. Coalitiegenoten CDA en D66 steunden de wethouder pas na een schorsing en ook PvdA-fractievoorzitter Lutz Jacobi liet zich kritisch uit over Van Gelder.
Lutz Jacobi, fractievoorzitter van de PvdA
Lutz Jacobi (PvdA Leeuwarden) © Omrop Fryslân
Jacobi wil daar nu niet op terugkijken. "Het gaat ons om het goed en zorgvuldig regelen van de WMO. We doen dat het liefst met PAL/GrienLinks. Wij hopen dat ze weer een wethouder leveren."
Raadslid Anne Nugteren van D66 zegt seit dat se it opstappen fan Van Gelder 'respektearret'. "D66 wil graag door met deze coalitie. Wij begrijpen dat PAL/GroenLinks eerst rustig wil nadenken, maar we willen ze niet kwijt."

Eerst nadenken

PAL/GroenLinks heeft zelf aangegeven dat ze eerst intern willen nadenken en overleggen over de politieke situatie na het opstappen van Van Gelder. De partij heeft daar ruim te tijd voor gekregen van de andere collegepartijen. Andere wethouders nemen tot die tijd de taken van Van Gelder over.
Herwil van Gelder © Omrop Fryslân
Als PAL/GroenLinks definitief afhaakt, heeft het college in Leeuewarden nog maar een minimale meerderheid van een zetel. Afwezigheid van een raadslid door ziekte of andere omstandigheden kan dan de doorslag geven.

ChristenUnie 'staat niet te springen'

In dat geval mogen de collegepartijen op zoek naar een nieuwe partner. De ChristenUnie is bereid tot een gesprek, maar 'staat niet te springen' om in het college plaats te nemen, vertelt fractievoorzitter Frits Rijpma. "Wij zijn niet op de wereld om de PvdA aan een meerderheid te helpen. Als we meedoen, moeten we ook een aantal van onze punten kunnen realiseren." Rijpma vindt bovendien dat er moet worden gewerkt aan een 'reëel perspectief' om de problemen met de WMO op te lossen.
De gemeente Leeuwarden wil de WMO reorganiseren en tegelijk 3,5 miljoen euro bezuinigen. Van Gelder is daar in vastgelopen. De andere partijen in de raad zien ook dat het om een 'bijzonder lastige opdracht' gaat. Rijpma: "Je moet dan heel goed kunnen communiceren om zoveel mogelijk partijen in en buiten de raad mee te nemen. Dat is nu niet goed gegaan." Volgens hem was het opstappen van Van Gelder onontkoombaar.
Frits Rijpma, fractievoorzitter van de ChristenUnie