Friese waterzuivering gaat grotendeels over op zonne-energie

29 jan 2020 - 14:43

Met een grote symbolische stekker in het stopcontact is woensdag officieel het eerste zonnepark van Wetterskip Fryslân in gebruik genomen. De ruim 5.000 zonnepanelen liggen op de waterzuivering in Leeuwarden. Na dit eerste zonnepark worden nogmaals twaalf parken aangelegd met in totaal 35.000 zonnepanelen. Dat moet in de toekomst een flinke besparing op de energiekosten opleveren.

"We gebruiken ontzettend veel energie op de watezuivering", zegt waterschapsbestuurder Otto van der Galiën. "Dus het lag voor de hand om deze koppeling te maken."

In totaal moeten de 13 zonneparken van het Wetterskip ruim 900 miljoen kilowatt per uur opwekken en volgens Van der Galiën levert dat een flinke besparing op. Het gaat ongeveer om het besparen van 20 procent op de energiekosten. "Natuurlijk moesten we eerst wel investeren, maar door de besparing wordt dat ook weer terugverdiend."

De zonneparken van het Wetterskip komen op stukjes grond die anders eigenlijk niet werden gebruikt. "Hier in Leeuwarden liggen de meeste zonnepanelen", vertelt Van der Galiën, "omdat hier ook de meeste ruimte is. In andere waterzuiveringen in de provincie is er minder ruimte, dus daar kunnen we ook wat minder panelen neerleggen."

Het doel is om de beschikbare ruimte zoveel mogelijk te gebruiken, maar daarnaast wel genoeg ruimte over te laten voor een eventuele uitbreiding van de waterzuivering zelf.

De parken van het Wetterskip worden aangelegd door het bedrijf GroenLeven uit Heerenveen. Zij zijn blij met deze opdracht, al is het ook een uitdaging. "We hebben wel vaker zulke grote parken aangelegd, maar het is voor het eerst dat het verspreid is over zoveel verschillende locaties", zegt directeur Pechtold van GroenLeven.

Volgens hem is het slim dat voor deze parken ruimte wordt gebruikt die anders leeg zou blijven. "We hebben in Nederland niet veel ruimte en je ziet toch dat de aanleg van een zonnepark soms op tegenstand stuit. En dat snappen we ook. Maar als we de parken aanleggen op plekken zoals deze dan is dat ideaal."

Verslaggever Wytse Vellinga was bij de start

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)