Vogelbescherming is bezorgd over Portugese bouwplannen

29 jan 2020 - 13:06

Bij Vogelbescherming Nederland is bezorgdheid over het nieuwe internationale vliegveld in de monding van de rivier de Taag bij Lissabon in Portugal. Daar waarschuwen natuurbeschermers voor. Een derde tot de helft van de grutto's gebruikt de rijstvelden in dit gebied om voldoende vetreserves op te bouwen voor de lange reis naar Nederland en Fryslân.

Skriezen sammelje har yn de Taag monding - Foto: Verónica Mendéz

"Het is zorgwekkend", vertelt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming. "Het is nooit bevorderlijk dat er een vliegveld wordt gebouwd bij zo'n geschikt gebied, want een groot deel van de grutto's overwintert daar."

Ze gaan eerst bekijken wat de juridische status van het gebied is en of dat voldoende beschermd is. "Mogelijk kunnen we daarna stappen ondernemen. Onze Portugese collega's en andere partners hebben ons al benaderd of we kunnen adviseren. We volgen het met argusogen. En hopen op een goede afloop, want het is een belangrijk gebied."

Marc Scheurkegel van de Vogelbescherming

De Bond van Friese Vogelwachten wil naar Brussel om de bouw van het vliegveld in Portugal tegen te houden. Dat lukt niet meer, geeft Frans Kloosterman van de bond toe. "Want het komt er, dat is wel zeker. Maar we kunnen wel in verweer gaan. We willen laten horen dat we het niet eens zijn met wat daar gebeurt. We vragen hier aandacht voor."

Frans Kloosterman van de Bond van Friese Vogelwachten

(advertinsje)
(advertinsje)