Fries bedrijf Sidijk laat schaatsers zacht landen

29 jan 2020 - 10:29

Het Friese bedrijf Sidijk verzorgt op de Olympische Winterspelen van 2022 de beveiliging op de olympische ijsbaan. De ijsbeveiliging, zoals dat heet, zorgt ervoor dat de schaatsers zacht landen, als ze tijdens hun rit vallen. Sidijk in Heerenveen is daarin gespecialiseerd.

Foto: Sidijk

Ronald Rotteveel is directeur van Sidijk. Het bedrijf is over de hele wereld een grote speler als het gaat om ijsbaanbeveiliging, zeg maar de kussens langs de baan. En dat die beveiliging goed werkt, is belangrijk, vertelt Rotteveel.

"De snelheid van de schaatsers neemt nog elk jaar toe, maar het gaat ook weleens mis", zegt Rotteveel. "Bij de 500 meter ligt de snelheid enorm hoog, schaatsers willen de grens opzoeken en nemen weleens een risico."

Het bedrijf is al jaren bezig om it product te verbeteren. "Bij de langebaan in Thialf was vroeger een standaard luchtkussen dat verankerd was op de betonvloer, nu staat het allemaal flexibel op de vloer. Dus als je erin valt, beweegt de ijsbaanboarding volledig mee naar achter. Door die vering kan die boarding zo veel energie absorberen."

Ze maken kussens van allerlei formaat. "We maken ook landingskussen voor auto's, die zijn 15 bij 30 meter." Ook leveren ze aan trampolineparken en indoorspeeltuinen.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Ronald Rotteveel (1)

Bij het EK in Hongarije van het afgelopen weekend heeft Sidijk ook de kussens geleverd. Het bedrijf krijgt ook weleens reacties van schaatsers. "Niet alleen positieve, maar ook negatieve. En daar zijn we juist blij mee, want dan kunnen we het daarna beter doen. Shorttrackers als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, maar ook coach Jeroen Otter denken actief mee."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Ronald Rotteveel (2)

Van maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari is de ijsweek bij Omrop Fryslân te volgen op radio, televisie en online. Ook is er een speciale muziekstream op omropfryslan.nl te vinden met muziek van de ijsbaan. Meer informatie over de ijsweek en de actievoorwaarden om kans te maken op de kunstijsbaan zijn te vinden op omropfryslan.nl/iiswike.

Trefwoorden: 
Heerenveen ijsbaan Sidijk
(Advertentie)
(Advertentie)