Leeuwarder vanille-exporteur nog niet bang voor Brexit

Nog een paar dagen en dan neemt Groot-Brittannië afscheid van de Europese Unie. Dan is de Brexit een feit. Dat betekent nogal wat, niet enkel voor de Britten. Het raakt bijvoorbeeld ook Bouwe de Vries. Hij exporteert vanuit het bedrijf Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden vanille, onder andere naar Groot-Brittannië.
Fanylje eksporteur sjocht foarut op Brexit
De Brexit heeft veel gevolgen, maar niet iedereen raakt meteen in paniek. Bouwe de Vries is directeur van de Nederlandse vestiging van Nielsen-Massey in Leeuwarden.
Hij verwacht het komende jaar nog geen problemen: "Op dit moment zijn er nog geen zorgen. Er komt eerst een overgangsjaar met onderhandelingen. Wat de toekomst betreft is het wel wachten op wat er uit de overeenkomsten komt. Maar ik ben nog niet bang."
Bouwe de Vries over de Brexit
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Hogere kosten, meer tijd

De Vries geeft aan dat er zo'n 50 procent van zijn afzet naar de UK gaat. "Ik verwacht wel dat de kosten omhoog gaan, ook omdat er meer formaliteiten komen kijken bij het transport. Ook kan het wel eens zo zijn dat de producten duurder worden omdat de pond minder waard wordt. Toch zullen importeurs meer last krijgen dan ik. Voor hen veranderen er meer regels, het kost ook veel tijd en controle."
De Vries zit ook bij de Friese Exportclub. "Sommige ondernemer van de club hebben wel meer zorgen, met name bedrijven met bederfelijke producten. Stagnatie betekent dat de kwaliteit van de producten achteruit gaat."