Bijzonder Dokkumer schilderij naar slavernijtentoonstelling in Rijksmuseum

28 jan 2020 - 14:44

Een schilderij uit Dokkum zal tentoongesteld worden in de tentoonstelling over slavernij, later dit jaar in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gaat om een groot schilderij in het stadhuis van Dokkum uit 1697, met daarop een gezelschap met de toenmalige burgemeester van Dokkum. Bijzonder is dat er drie tot slaaf gemaakte bedienden op het schilderij staan afgebeeld.

Wat het bijzonder maakt, zijn drie donkere dienders die als tot slaaf gemaakten meegenomen zijn uit Nederlands-Indië door VOC-schepen. De conservator van het Rijksmuseum en een specialist op het gebied van slavernij zijn maandag de hele dag in het stadhuis geweest. Volgens de specialist van de Universiteit van Leiden gaat het om een uitzonderlijk belangrijk schilderij waarvan hij zeer verras was het in Dokkum aan te treffen.

Tot slaaf gemaakten prominent in beeld

Ook voor Piet de Haan van de historische vereniging in Dokkum is het schilderij bijzonder. "Zo'n schilderij zie je niet vaak, en al helemaal niet in Dokkum. Het is met name bijzonder om je af te vragen waarom de tot slaaf gemaakten zo prominent in beeld staan. Daarover verbaasden de experts zich ook."

Verslaggever Gerrit de Boer bij het schilderij

Foto: Omrop Fryslân

De bedienden zijn volgens De Haan uit Indië meegenomen door de tweede vrouw van de toenmalige burgemeester. Ze maakten op een VOC-schip de overtocht naar Holland en kwamen vanuit daar naar Dokkum.

De expositie in het Rijksmuseum is in augustus.

Het schilderij is in 1697 gemaakt door de schilder Gerard Wigmana (1673-1741) uit Workum. Op het schilderij staan burgemeester Julius Schelto van Aitzema (ovl. 1714) en zijn vrouw Sara van den Broek (ca. 1650-1719). Het verhaal gaat dat zij Tsaar Peter op bezoek hadden bij hen thuis in Dokkum, al is daar echter geen bewijs voor. Verder staan op het schilderij dus diverse bedienden. Een van hen is Filander de Baron, die uit Batavia kwam en die in Nederland van tot slaaf gemaakte opklom tot uitvoerder van vonnissen.

Trefwoorden: 
Dokkum schilderij Rijksmuseum
(advertinsje)
(advertinsje)