Minister De Jonge op CDA-bijeenkomst in Franeker: van Lelylijn tot zorg

28 jan 2020 - 07:04

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde maandag op een CDA-bijeenkomst in Franeker geen toezeggingen doen over de Lelylijn. Hij werd daar wel voor uitgedaagd door de plaatselijke ondernemers en directeur Ton Schroor van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

"We hebben ondernemers nodig om ons de weg te wijzen", was één van de opmerkingen van minister De Jonge. Maar toen dat over de spoorlijn ging, bleek hij toch een stuk voorzichtiger te zijn.

Lelylijn

Hij snapte de argumenten voor de Lelylijn, maar wees ook op de grote investeringen die daar bij horen. "Zoals het hoort op avonden zoals deze, krijg je ook altijd een boodschap mee naar Den Haag. Zo beschouw ik dit dan ook maar", zei de minister.

Minister Hugo de Jonge over de Lelylijn

In een intermezzo kreeg ook Annie Bakker uit Wier het woord. Zij heeft zelf een spierziekte en haar men heeft een herseninfarct gehad. Via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) krijgen ze geld om zelf hulp in te huren. Maar op dat budget heeft de gemeente Waadhoeke erg bezuinigd, zodat ze nu hulpverleners minder kunnen betalen dan dat ze eigenlijk verdienen. Vrouw Bakker deed een emotioneel beroep op de minister om daar wat aan te doen.

Ook al gingen ze nog even met elkaar in gesprek, een toezegging kwam er ook voor haar niet. "In de eerste plaats is het hier de gemeente die het beleid bepaalt, bovendien zit ik natuurlijk erg op afstand. Maar ik zeg u wel toe er naar te kijken", zo zei minister.

Annie Bakker uit Wier

Annie Bakker in gesprek met minister De Jonge - Foto: Omrop Fryslân, René Koster
Trefwoorden: 
CDA Wmo Hugo de Jonge Lelylijn
(advertinsje)
(advertinsje)