Sportcast: "Henk de Jong neemt Doke Schmidt in bescherming"

De laatste weken is een hoop gezegd over de verdediging van SC Cambuur. Doke Schmidt maakte enkele fouten en werd vrijdag zelfs naar de bank verwezen door trainer Henk de Jong. Het is een van de onderwerpen waar onze verslaggevers het in de Sportcast over hebben. Verslaggevers Arjen de Boer, Andor Faber en Geert van Tuinen praten onder leiding van Jantine Weidenaar over de wedstrijden van Heerenveen, Cambuur, shorttrack en schaatsen.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify en in de podcast-apps.
Verslaggever Geert van Tuinen weet te melden dat Doke Schmidt vrijdag tegen NEC 'gewoon' weer in de basis staat bij Cambuur. "Daar heb ik het met Henk de Jong over gehad. Henk zei: "Stel dat het vrijdag was misgegaan met Doke, dan was ik hem het hele seizoen kwijt geweest, want hij was van het veld afgeblazen door het publiek." Hij heeft hem in bescherming genomen en daar valt wel wat voor te zeggen." Een week eerder werd Schmidt al na een halfuur gewisseld tegen TOP Oss, omdat hij een fout maakte met een tegengoal als gevolg.
Calvin Mac-Intosch stond tegen Jong FC Utrecht als rechterverdediger, maar verslaggever Andor Faber zag dat Mac-Intosch het moeilijk had. "Hij werd gigantisch op snelheid afgetroefd door Eros Maddy van Jong FC Utrecht." Van Tuinen: "Hij hoorde hem voorbij schieten, maar zag hem niet."

SC Heerenveen

In de eredivisie is SC Heerenveen in 2020 nog puntloos. Zaterdag ging Heerenveen met 2-1 onderuit tegen AZ. Wat opviel was een fout van Sven Botman, die een tegengoal inluidde. Verslaggever Arjen de Boer: "Hij was zo solide in de eerste seizoenshelft, maar nu steeds vaker heeft hij wat slippertjes. Maar, ik moet wel eerlijk zeggen dat AZ na Ajax de meest dominante ploeg in de eredivisie is."
Van Tuinen zag dat de ploeg van Johnny Jansen de nederlaag voor een deel aan zichzelf kan wijten. "Heerenveen maakte het zichzelf moeilijk. Je moet vanaf het eerste moment gas geven en dat vergat Heerenveen. Ze liepen bijna slaags achter AZ aan."
Waar Heerenveen in de eerste seizoenshelft bekend stond om het lage aantal tegendoelpunten, ging het na de winterstop een stuk harder. Daar heeft De Boer wel een verklaring voor. "Dat komt omdat ze meer naar voren voetballen en druk zetten op de tegenstander. Ze willen het balbezit beter voor elkaar krijgen. Dat lukt niet en als je dan balverlies lijdt, ligt er veel ruimte achter de verdediging. Dan ga je de bietenbrug op, helemaal tegen een ploeg als AZ."
Afwisselend praten sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Arjen de Boer en Geert van Tuinen in deze podcast je elke maandag bij over het sportnieuws. De presentatie is in handen van Andries Bakker of Jantine Weidenaar.