Weststellingwerf heeft onderzocht of er loden waterleidingen zijn

27 jan 2020 - 15:42

Het college van Weststellingwerf heeft aangegeven dat er geen loden waterleidingen in de openbare ruimten van de gemeente aanwezig zijn. Het college is in gesprek met Vitens omdat de GroenLinks-fractie vragen stelde over de risico's van de volksgezondheid. Volgens wethouder Hanneke Zonderland zijn er voor zover bekend geen loden leidingen meer in openbare gebouwen.

Waterleiding - Foto: Pixabay

Onlangs maakte de Gezondheidsraad bekend dat er nog steeds mensen zijn die aan te veel lood worden blootgesteld omdat er nog loden leidingen gebruikt worden. Het is al sinds 1960 verboden om dergelijke leidingen aan te leggen, maar men schat dat er in Nederland nog zo'n 100.000-200.000 woningen met loden waterleidingen zijn.

Hoe zit het bij scholen?

GroenLinks Weststellingwerf wil dat het college laat onderzoeken of er loden leidingen zijn op locaties waar veel kinderen bijeenkomen, zoals scholen en opvanglocaties voor kinderen. Ook zou er naar GGD Fryslân gezien moeten worden hoe inwoners het beste geïnformeerd kunnen worden.

Wethouder Zonderland gaf maandag aan dat er bij openbare scholen geen leidingen van lood meer zijn, maar ze weet niet of dat ook voor bijzondere scholen geldt.

(advertinsje)
(advertinsje)