Het nieuwe elftal van Vlieland, gaat het lukken om eens te scoren?

27 jan 2020 - 12:55

VSV '31, het voetbalteam van Vlieland, staat helemaal onderaan. Na jaren geen elftal gehad te hebben, doen ze dit seizoen weer mee. Ze hebben 91 doelpunten tegen gekregen en zelf nog geen enkele keer gescoord. De nieuwe trainer Kerst Heida moet daar verandering in brengen.

Heida is al 44 jaar voetbaltrainer, woont in Harlingen en is treinmachinist. Voorheen was hij twee jaar trainer van De Wâlde en daarvoor was hij assistent-trainier bij de Zeerobben in Harlingen. Op Facebook zag hij een bericht voorbijkomen dat VSV '31 op Vlieland een trainer zocht. En dat leek hem wel iets.

Afgelopen weekend was zijn debuut als trainer bij VSV. Op het programma stond VV Lemmer, die op dit moment op de derde plek staat in de competitie. Dat maakt Heida niets uit. "Daar kieke we helemaal niet naar. Ik kijk alleen naar onszelf. En de jongens moeten plezier hebben hé. Daar gaat het eerst om."

Voetbal is meer dan winnen alleen.

Kerst Heida - nije trainer

Dat het een volledig nieuw team is waar geen enkele speler ooit eerder met elkaar speelde, vindt Heida juist een uitdaging. "Ik kreeg appjes en berichten van collega's met de vraag wat ik daar moest omdat VSV alleen maar verliest. Maar bij mij gaat het om ontwikkeling. Voetbal is meer dan winnen alleen. Ik vind het wel een grappige uitdaging. Iets van nul naar iets brengen."

Foto: Omrop Fryslân

Hoe verloopt de wedstrijd?

De wedstrijd tegen VV Lemmer van zondag is een zware kluif. In de tweede minuut scoort Lemmer al. En in de zesde minuut krijgen de Lemsters een penalty. Vlieland krijgt in de eerste helft een kleine kans. Maar na 45 minuten staat op het scorebord een stand van 0-6.

In de pauze vertelt Heida z'n spelers in de kleedkamer dat ze veel te lief zijn en wat meer gas moeten geven. Het helpt een beetje. VSV krijgt één goede kans in de 16 meter, maar de bal gaat een paar meter over het doel. VV Lemmer scoort nog twee keer. Na 90 minuten op de klok verliest VSV '31 met 0-8.

Dit seizoen hebben ze dus al 99 doelpunten tegen en nog steeds niet zelf gescoord.

Toch positief

Na afloop van de wedstrijd is Heida ondanks het verlies positief. "We hebben de tweede helft meer laten zien, het Lemmer echt moeilijker gemaakt dan de eerste helft. Of het moet zo zijn dat ze al met hun hoofd op de boot zitten."

Heida gaat de komende weken vooral trainen op de verdedigende kwaliteiten in het eigen strafschopgebied. Zo hoopt hij op minder tegengoals en meer ruimte om zelf aan te vallen. En hopelijk valt dit seizoen dan ooit het eerste doelpunt, want dat is zeker de doelstelling die Kerst Heida heeft meegekregen.

Elke week worden we weer een stukje gebrander om dat doelpunt te maken.

Bertwin Bergman - spits

Van supermarktbaas tot boswachter

Het nieuwe eerste elftal van Vlieland heeft een gemêleerde groep spelers. De ene werkt bij de fietsverhuur, de ander is supermarkteigenaar en een derde werkt in de horeca.

Bertwin Bergman is boswachter op Vlieland en sinds dit seizoen dus ook spits van VSV '31. Hij heeft nog geen doelpunt gemaakt. Dat het hem dit keer ook niet lukte, vindt hij jammer. Maar ook hij blijft positief. "We gaan ervoor. Dat zeggen we elke week, maar elke week worden we weer een stukje gebrander om dat doelpunt te maken. Maar, de druk die voel ik wel."

Supporters

Inwoners van Vlieland zijn er heel trots op dat er weer een eerste elftal is. Zondag stonden er zo'n veertig inwoners van Vlieland langs het veld. En ook al zijn de sportieve resultaten er nog niet, ze genieten ervan. "Nee, maar het gaat een keer gebeuren, dat doelpunt. En dan moeten we er een standbeeld voor neerzetten. Ah, joh, wat is het toch heerlijk dat er weer voetbal is op Vlieland!", zo zegt een inwoner. "Wij blijven gewoon trouw komen iedere week", roept een andere supporter.

Vertrouwen in de nieuwe trainer is er ook. "Ja, dat gaan we merken. Ik zie het nu al een beetje. Van achteruit begint men een beetje meer samen te spelen. Hiervoor was het al helemaal een warboel."

Verslaggever Lennie Bronsveld was bij de eerste wedstrijd van de nieuwe trainer Kerst Heida

Trefwoorden: 
voetbal Vlieland VSV '31
(advertinsje)
(advertinsje)