Bantega klaar voor strenge winter: "Het heeft al veel te lang geduurd"

27 jan 2020 - 09:00

De winter: ze zijn er klaar voor in Bantega. De ijsbaan ligt er netjes bij, de accommodatie is schoon en de keuken is klaar om warme chocolade melk te maken. IJsmeester Jelle Wesselius kan niet wachten. "De laatste jaren is het droefheid troef."

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Sinds 15 jaar heeft Bantega een nieuw gebouw bij de ijsbaan staan. Deze accommodatie wordt door meerdere clubs gebruikt. Zo oefent bijvoorbeeld de toneelvereniging in het gebouw en wordt het toch nog gebruikt. Want al een paar jaar op rij is de ijsbaan maar een handjevol dagen open geweest. In Bantega staan ze dan ook te springen om een koude winter.

Jelle Wesselius is ijsmeester en maakt zich nog geen echte zorgen over de toekomst van de ijsbaan. "We hebben wel vaker zulke lange periodes gehad dat het niet zo koud was. Het is niet compleet nieuw, maar die extremen zullen wel steeds groter worden. Maar als het er dan toch in knalt, dan kun je ook zo vier weken op rij 20 centimeter ijs op de baan hebben."

Verslaggever Johanna Brinkman bij de ijsbaan in Bantega

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Wesselius mist vooral de sfeer van het schaatsen. "Ik geniet ontzettend van de kinderen die met z'n vieren op het bankje zitten bij de ijsbaan met van die ouderwetse snot uit de neus. Dat is fantastisch. Je ziet dat kinderen genieten van het schaatsen op echt ijs. Helemaal wanneer ze de smaak te pakken hebben."

IJsbanen hebben dan ook een belangrijke functie vind Wesselius. "Hier begint de liefde voor het schaatsen. Nu het buitenijs op zich laat wachten, gaan we ieder jaar met de kinderen uit Bantega gratis naar Thialf om ze enthousiast te maken voor het schaatsen."

IJsmeester Jelle Wesselius maakt iedereen wakker

Maar kun je echt niet zonder ijs en wil je lekker schaatsen? Doe mee aan de Omrop-actie en win een kunstijsbaan!

De ijsweek is deze week, van 27 januari tot en met 2 februari, bij Omrop Fryslân.

Trefwoorden: 
schaatsen Bantega ijsbaan iiswike
(advertinsje)
(advertinsje)