IJsweek bij Omrop Fryslân: "Een ijsbaan winnen, dat kan toch niet?"

24 jan 2020 - 19:41

Het is alweer een tijd geleden dat we in Fryslân een periode beleefd hebben met sterk ijs. De temperaturen zijn simpelweg te hoog en mooi ijs wordt dan lastig. Maar het verlangen bij de Friezen blijft groot: de ijsbanen open, de vaarten dicht, de schaatsen onder en erop uit! Daarom is het, wat de temperaturen ook zijn, vanaf 27 januari tot en met 2 februari ijsweek bij Omrop Fryslân. Stem dus af op Omrop Fryslân, ook omdat je kans kunt maken om voor een dag een kunstijsbaan te winnen!

Foto: Omrop Fryslân

Jan Dirk, jij bent projectleider van de ijsweek bij de Omrop. Waarom vind jij het belangrijk om dit te organiseren?

"Het is al acht jaar geleden dat er echt overal sterk ijs te vinden was in Fryslân. De temperaturen zijn simpelweg steeds te hoog of de winter komt te laat, zoals in 2018. Maar veel Friezen willen niets liever dan mooi vriezend weer, met een blauwe lucht, sterk ijs en de vaarten berijden. Voor ijs kunnen we als Omrop Fryslân niet zorgen, maar het gevoel en de sfeer die horen bij een ijsperiode kunnen we wel oproepen."

Wat is het grote hoogtepunt van de ijsweek waar je ons nu al voor kunt opwarmen?

"Wat ik zelf heel mooi vind, is het feit dat wij een 'ijsbaan' voor één dag mogen weggeven. Mijn collega Johan Terpstra kwam met het idee. Toen ik het eerst hoorde, dacht ik: 'Dat kan toch niet?!' en 'Hoe wil je dat dan hebben'. Maar hij heeft contact gezocht met een bedrijf dat zo'n kunstbaan kan leveren, van 10 tot 15 meter, met alles wat daarbij hoort. Mensen die deze ijsbaan willen winnen, kunnen zich opgeven via omropfryslan.nl/iiswike en vertellen waarom ze wel een ijsbaan voor de deur willen hebben. En op zaterdag 1 februari wordt die dan echt opgebouwd bij de winnaar. De reacties zijn overweldigend. En natuurlijk zijn wij er bij, met radio en TV. Wat ook leuk is om nog even te benoemen, is de muziekstream op onze website die vanaf maandag te beluisteren zijn. Op deze stroom hoor je muziek van ijsbaan om die zo echt in het winterweer te wanen. En ik verklap alvast dat er een paar leuke grapjes in de stream zitten die het luisteren zeker waard zijn. Van het hoofd geluid van de muziek door de speakers van de ijsbaan heen tot opgeroepen die onverstaanbaar zijn onder het schaatsen. Ik denk dat iedereen dat wel herkent. "

De laatste dagen heb ik al radiofragmenten teruggeluisterd. Zo ook het verhaal van schaatser Rein Jonker, die zich helemaal kapot reed.

Jan Dirk de Haan, projectleider ijsweek Omrop Fryslân

IJsweek bij de Omrop... dan moeten we het woord toch noemen: Elfstedentocht.

"Uiteraard! Op verschillende manieren zullen wij de ijsweek in het licht zetten, maar de Elfstedentocht kan natuurlijk niet ontbreken. Zo gaan we op zondag 2 februari terug naar de Elfstedentocht van 21 februari 1985, nu 35 jaar geleden. De laatste dagen heb ik al een aantal radiofragmenten teruggeluisterd. Onder andere het verhaal van schaatser Rein Jonker, die zichzelf helemaal kapot reed en voor de microfoon van Omrop Fryslân geen woord meer uit kon brengen."

Heb jij zelf ook herinneringen aan deze Elfstedentocht?

"De tocht van '85 is de eerste Elfstedentocht die ik zelf meemaakte: ik was toen nog een jongetje. Het was toen ook al 22 jaar geleden dat de laatste tocht gehouden was en eigenlijk wist ik niet eens wat dat betekende, een Elfstedentocht. Ik weet nog wel dat ik met mijn ouders, mijn zus en broer al heel vroeg van bed was om de wedstrijd op tv te kijken. En daarna hebben wij bij Kleaster Eanjum (tussen Franeker en Berlikum) een tijd bij de route gekeken."

Zou hij er nog eens komen?

"Ik ben er niet optimistisch over, 2019 was weer een van de warmste jaren die ooit gemeten zijn. Maar aan de andere kant, in 2018 hebben wij nog een periode gehad met heel lage nachttemperaturen. Die winter kwam eigenlijk te laat, dan lagen de temperaturen overdag wat te hoog om overal voor sterk ijs te zorgen. Maar komende weken zullen wij verschillende deskundigen daar ook over aan het woord laten. Bijvoorbeeld in een speciale Buro de Vries, op zondag 2 februari. Onder andere voorzitter Wiebe Wieling, van vereniging De Friesche Elfsteden is dan te gast. En ik hoop ook voor de rest van de week op prachtige ijsverhalen van toen en nu."

Dan nog een gewetensvraag: hoe zit het met jouw schaatskunsten?

"Oei... ik denk dat ik eind jaren '90 voor het laatst op schaatsen gestaan heb. Ik heb als kind wel gereden, maar eerlijk gezegd ben ik er niet atletisch genoeg voor. Ik heb ook al heel snel last van de kou. Dus als er een Elfstedentocht zou komen, en ik zou als verslaggever op pad moeten, zou ik moeten zorgen voor elektrisch verwarmde handschoenen. Anders ben ik al na een uur uitgeteld."

Vanaf maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari is de ijsweek bij Omrop Fryslân te volgen op radio, televisie en online. Ook is er een speciale muziekstream op omropfryslan.nl te vinden met muziek van de ijsbaan. Meer informatie over de ijsweek en de actievoorwaarden om kans te maken op de kunstijsbaan zijn te vinden op omropfryslan.nl/iiswike.

Trefwoorden: 
Omrop Fryslân ijsbaan ijsweek
(Advertentie)
(Advertentie)