Harlingen jaagt met laserpen op luidruchtige roeken

In delen van Harlingen hebben ze last van roeken. Zo erg zelfs dat inwoners de afgelopen jaren hebben geprobeerd de dieren zelf te verjagen. Dat is echter aan strenge regels gebonden, en dus komt de gemeente nu in actie. Met een laserpen, geluid en beweging wordt geprobeerd de dieren te verhuizen.
Roekejacht yn Harns
De roeken zitten het liefst allemaal bij elkaar. Een kolonie roeken bestaat meestal uit vijf tot tien roeken per boom. "De roeken zitten er vooral een uur voor zonsopgang en na zonsondergang. Ze kunnen tot heel laat 's avonds actief zijn en dat zorgt voor overlast", legt projectleider Rob Wiering uit. De dieren maken veel lawaai en laten veel poep achter. "In de zomer geeft dat vooral heel veel last."
Onwonende Willem van Keulen kan erover meepraten. Volgens hem is het in het voorjaar een hels lawaai in de straat, en is het met de vogelpoep soms zo extreem dat de straat er wit van is. Een probleem dus waar de buurt snel vanaf wil. Vorig jaar is er daarom al een handtekeningenactie op touw gezet, en nu helpt de gemeente mee om de dieren weg te krijgen.

Laserpen

De dieren worden onder andere verjaagd met laserpennen. "Dat zijn veilige pennen, die ook bij presentaties worden gebruikt. Het bereik is niet zo groot dat vliegtuigen en helikopters daar last van zullen hebben." Volgens Wiering hebben de roeken een hekel aan de laserstralen.
Ook kunnen ze slecht tegen opvallende reflecterende jasjes. "Als je zo'n hesje aanhebt, kan dat er al toe leiden dat ze wegvliegen." Ook worden hun nesten weggehaald. "Je moet wel iedere dag terugkomen om de de dieren echt weg te krijgen." Later in het seizoen moet dat zelfs twee keer per dag, omdat de vogels zich dan voortplanten.
Verslaggever Jantine Weidenaar praat met projectleider Rob Wiering
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
De raven zaten niet altijd in de woonwijken. Toen de N31 werd aangelegd, verdwenen er veel bomen. "Toen hadden die vogels geen plek meer om een nest te maken en streken ze neer in de Oosterparkwijk."

Kunstnesten

In het Harlinger Bos heeft de projectgroep alvast kunstnesten opgehangen. In de bomen hangen metalen frames met daarin materiaal afkomstig uit de nesten in de woonwijken. Het is de bedoeling dat de roeken daarop afkomen. "Dat trekt hen aan, ze kunnen namelijk goed ruiken. In feite hoeven ze er alleen maar te gaan zitten en nestelen." Het werk is klaar als de eerste eieren in de nesten liggen.
De omwonenden hopen dat deze poging succesvol zal zijn, want vorig jaar is er ook al een poging gedaan. Toen kwam er echter een hevige storm over de stad, waardoor het verjagen van de vogels een tijdje stil kwam te liggen. Daardoor konden de nesten niet op tijd worden weggehaald.
Verslaggever Jantine Weidenaar is in het Harlinger Bos, waar de roeken heen moeten verhuizen