Twijfels over stemprocedure bij benoeming Smink bij Noordelijke Rekenkamer

24 jan 2020 - 13:56

In Groningen wordt met verbazing gereageerd op het besluit van Provinciale Staten van Fryslân om niet in te stemmen met de benoeming van Willem Smink, nu nog interim-directeur bij de Fryske Akademy, als voorzitter van de Noordelijke Rekenkamer. De provincies Groningen en Drenthe stemden al in december unaniem voor de benoeming van Smink bij de rekenkamer, maar in Fryslân stemden slechts 17 van de 41 statenleden voor.

Voorzitter Jan Hein Mastenbroek uit Groningen van de Raad van Advies van de rekenkamer kijkt hier zeer van. "Dan draag je een Friese kandidaat voor, en dan gaat net Friesland dwarsliggen." Mastenbroek heeft ook zijn twijfels over de rechtsgeldigheid van de stemming. "Volgens mijn informatie waren er meer voorstemmers dan tegenstemmers en dan is Smink benoembaar."

Andere interpretatie

Commissaris van de Koning Arno Brok had echter een andere interpretatie van de uitslag. Volgens Brok is de benoeming van Smink verworpen, omdat slechts een minderheid van 17 statenleden de naam van Smink op het stembriefje schreef. Brok heeft de 17 blancostemmen bij de tegenstanders opgeteld en Mastenbroek vraagt zich af of dat wel terecht is.

Willem Smink - Foto: Omrop Fryslân

Beluister onze bijdrage over de stemming over Willem Smink

Op het Provinsjehûs wordt op dit moment uitgezocht of de stemprocedure van afgelopen woensdag wel helemaal goed is verlopen. De stemming was geheim en daardoor is niet duidelijk wie er precies voor en tegen Smink hebben gestemd.

Wel is duidelijk dat in ieder geval de partijen Forum voor Democratie en PVV kritisch waren over de voordracht. Bij de discussie over de toekomst van de Fryske Akademy zei statenlid Albert van Dijk (FvD) het volgende over Smink: "Ik heb die man nog nooit op een visie kunnen betrappen. Hij is een typische manager."

Te dichtbij de provincie

Bij de commissievergadering was interim-directeur Willem Smink van de Fryske Akademy zelf afwezig. Dat werd hem door verschillende statenleden niet in dank afgenomen. Er zijn ook statenleden die van mening zijn dat Smink als interim-directeur te dichtbij de provincie staat om onafhankelijk voorzitter van de Noordelijke Rekenkamer te kunnen worden. De Fryske Akademy heeft eind vorig jaar nog een financiële injectie van de provincie gekregen voor een reorganisatie en het veiligstellen van de toekomst.

It Provinsjehûs yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Opstappen

Smink heeft zelf laten weten dat hij zou opstappen bij de Fryske Akademy op het moment dat de benoeming bij de Noordelijk Rekenkamer zou ingaan. Het is op dit moment echter onduidelijk of dat er nog van komt. De Raad van Advies van de Noordelijke Rekenkamer zal volgende week praten over hoe het verder moet met de procedure voor de nieuwe voorzitter.

(Advertentie)
(Advertentie)