Verzwakte gans met visdraad om de poten uit Opsterlandse Compagnonsvaart gered

23 jan 2020 - 21:13

De brandweer is donderdagmiddag bij Terwispel het water ingegaan om een verzwakte gans met visdraad om de poten en het lichaam te redden. De vogel had volgens omwonenden al een week of acht last van de draad is in die tijd steeds zieker en zwakker geworden.

Foto: Mellisa Hazenoot, dierenambulance Zuid Oost Fryslân

Twee mensen van de brandweer uit Jobbega gingen bij de Spaltenbrug het koude water in om de vogel te vangen en aan de mensen van dierenambulance Zuid Oost Fryslân over te dragen. Zij brachten de gewonde vogel naar opvangcentrum De Fûgelhelling in Ureterp.

Beheerder Hetty Sinnema geeft het dier een goede kans om te overleven. "Met voldoende rust en regelmatig eten geef ik deze vogel zeker 75 procent kans." De gans werd ondergebracht in het bassin binnendeur en maakte daar gelijk het nodige lawaai. Zonder vorst heeft De Fûgelhelling in relatief kalme winter, maar toch worden er alle dagen dieren gebracht door de verschillende dierenambulances.

De goes waard nei de Fûgelhelling yn Oerterp brocht - Foto: Omrop Fryslân

Het vogelopvangcentrum is met meer dan 10.000 opgevangen dieren per jaar een van de grote van Nederland. Een professionaliseringsslag moet de voorziening ook voor de langere termijn veiligstellen. Sinnema hoopt dat op termijn meer gemeenten bereid zijn om een structurele bijdrage te betalen aan het centrum.

De beheerd is erg te spreken over de samenwerking met gemeente Groningen. Die heeft al jaren een structureel budget voor dierenwelzijn. Een deel van dat geld gaat naar De Fûgelhelling voor het opvangen van wilde dieren. "Daar hoeft echt niet de hoofdprijs voor betaald te worden," zegt Sinnema. 'Met 50 cent tot een euro per inwoners ben je al een heel eind."

Ze constateert dat gemeenten in Groningen vooroplopen met het structureel regelen van de opvang van wilde dieren en hoopt dat Friese gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.

Bernadet Hendriks van de dierenambulance en Hetty Sinnema van De Fûgelhelling

(Advertentie)
(Advertentie)