Seksueel misbruik verwerken met dans

Hoe verwerk je een trauma door seksueel misbruik? Zahira Lieneke Mous doet dat met dans. De Friese choreografe werd enkele jaren geleden misbruikt door een Braziliaanse wonderdokter. Ze bracht het misbruikschandaal in de publiciteit, waarna honderden andere vrouwen zich meldden.
Zahira Lieneke Mous
Deze week werd bekend dat de wonderdokter tientallen jaren de cel in moet. Mous is ondertussen bezig met haar traumaverwerking. Dat doet ze onder andere met haar dansvoorstelling Reclaiming the Goddess, die donderdagavond te zien is om schouwburg De Lawei in Drachten.
"Het trauma is met het lichaam gebeurd. Dat doet heel veel met je, emotioneel en mentaal. Het zit in je zenuwsysteem en dat moet je loslaten", zo vertelt Mous. "En met dans kan dat." Mous heeft het posttraumatische stresssyndroom opgelopen. Sinds afgelopen september heeft ze er geen last meer van. "Ik identificeer me niet meer met de energie van het slachtoffer-zijn, al zal het altijd een rol spelen in mijn leven. Ik weet niet of het ooit overgaat."
© Omrop Fryslân
Luister naar de reportage over Zahira Lieneke Mous