Leeuwarder wethouder Herwil van Gelder overleeft motie van wantrouwen

23 jan 2020 - 12:01

De Leeuwarder wethouder Herwil van Gelder heeft een motie van wantrouwen van oppositiepartijen Gemeentebelangen Leeuwarden, ChristenUnie, VVD, Lijst058 en de FNP overleefd. De partijen zijn niet tevreden over Van Gelder zijn handelen in het WMO-dossier. De motie haalde het niet met 11 voorstemmen en 25 tegen.

Wethouder Herwil van Gelder over de kritiek op hem

Al jaren zijn er tekorten in de Leeuwarder zorg. Om die op te lossen, wilde het nieuwe college de zorg anders inrichten. In december 2018 sneuvelde verantwoordelijk wethouder Herwil van Gelder bijna toen het hem niet lukte de raad te overtuigen. Hij kreeg een laatste kans om in samenwerking met een aantal zorgorganisaties een nieuw plan te maken. Maar dat is niet gelukt. Deze week haakten vier zorgaanbieders af bij de aanbesteding.

Foto: Omrop Fryslân

Incluzio

Volgens Van Gelder zijn er op dit moment twee partijen die het gat van de afhakende vier organisaties kunnen opvullen: Amaryllis en Incluzio. Incluzio kwam negatief in het nieuws toen het journalistieke platform Follow the Money en radioprogramma Reporter meldden dat veel klanten negatieve ervaringen hebben met de zorgverlener. Het aanbod zou beperkt zijn en klanten zouden ieder jaar meer moeten betalen.

"Het is een enorme wijziging en dat gaat gepaard met zorgen. En op de vraag of dat goedkomt, hebben we volgens mij helder kunnen antwoorden: het is verantwoord om daarmee door te gaan", zegt Van Gelder er zelf over.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Gemeentebelangen Leeuwarden, ChristenUnie, VVD, Lijst058 en de FNP hadden echt geen vertrouwen meer in Van Gelder "Voor de transitie van het sociale domein heb je iemand nodig die kan verbinden, die draagvlak kan creëren, die met de partijen dat kan opzetten en kan zorgen dat er een nieuw stelsel komt waar mensen profijt hebben", zegt Gijs Jacobse van Gemeentebelangen. "Maar die persoon is hij niet gebleken."

De motie kreeg echter geen steun van de PvdA, D66 en het CDA en werd met 26 tegen elf stemmen verworpen.

Bezorgde ouders

Er waren woensdag ook bezorgde ouders bij de raadsvergadering. Ze voerden actie tegen de plannen van de gemeente door protestborden omhoog te houden. Ook deden ze een oproep om naar het Malieveld in Den Haag te gaan om massaal actie te voeren.

Gijs Jacobse van Gemeentebelangen Leeuwarden

(advertinsje)
(advertinsje)