Provincie heeft eerst geen geld voor gedupeerden neergang waterpeil

22 jan 2020 - 20:23

De provincie heeft eerst geen geld om gedupeerden van funderingsschade en paalrot door peilverlaging van grondwater te compenseren. Gedeputeerde Douwe Hoogland zegt daar 'geen goede fondsen' voor te hebben.

Douwe Hoogland - Foto: Omrop Fryslân

Provinciale Staten nemen woensdag een besluit over de aanpak van het Friese veenweidegebied. Door onder meer de droogte zakt de bodem en verdwijnt de Friese veengrond. Daarnaast wordt de uitstoot van CO2 hoger. Door het verhogen van het waterpeil moeten deze negatieve gevolgen van de droogte worden opgelost, maar dat is ook niet voor iedereen goed.

Geen compensatiegeld

Boeren kunnen vaak niet goed hun werk doen met het hoge waterpeil. Velen hebben last van paalrot en funderingsschade; de provincie heeft daar geen compensatiegeld voor.

Gedeputeerde Hoogland meldt dat er nog wel 100 miljoen euro vrijkomt uit de landelijke impulsgelden. Zeven provincies met veenweideproblematiek moeten dat geld met elkaar verdelen. Zelf hebben provincie en Waterschap Fryslân 35 miljoen euro beschikbaar.

Pilotgebied

Twee gebieden zijn uitgekozen tot pilot voor vergaande maatregelen. Dat zijn de polder Hege Warren tussen Grou en de Alde Feanen en Aldeboarn De Deelen. In de Hege Warren moeten waarschijnlijk boeren uitgekocht worden door de waterpeilverhoging.

Gedeputeerde Hoogland zegt toe er dit jaar duidelijkheid over te geven.

(Advertentie)
(Advertentie)