Boete voor vuurtorenwachter Nicolette van Berkel

22 jan 2020 - 14:07

Nicolette van Berkel is grotendeels vrijgesproken van beschuldigingen van smaad. Op twee aanklachten werd ze wel schuldig geacht. Ook een van haar tegenstanders is schuldig aan smaad verklaard. Woensdagochtend diende een zaak voor de rechtbank van Leeuwarden van zo'n vijftien mensen tegen de vuurtorenwachter van de Brandaris op Terschelling. Van Berkel zit al een paar jaar thuis vanwege een werkconflict met haar werkgever Rijkswaterstaat.

Van Berkel diende twee jaar geleden een klacht in over seksuele intimidatie en pestgedrag van collega's. Na de melding is de toestand geëscaleerd en sinds die tijd zit Van Berkel thuis. Er zijn al een aantal onderzoek naar de klachten geweest.

De aanklagers beschuldigen Van Berkel van smaad via onder andere Twitter en mails. Verslaggever Gerrit de Boer was bij de rechtszaak: "Vijftien van de mensen die bij dat Twitter- en mailverkeer betrokken waren zeggen dat Van Berkel een grens over is gegaan. Volgens hen zou ze zich schuldig hebben gemaakt aan smaad," legt hij uit.

Foto: Omrop Fryslân

De advocaat van Van Berkel, Tjalling van der Goot, zei in de verdediging dat het hier ging om vrijheid van meningsuiting. De rechter wees de beschuldiging voor het grootste deel af, maar niet helemaal.

Verslaggever Gerrit de Boer over de zaak tegen Nicolette van Berkel

"In twee zaken vindt hij het wel bewezen dat Van Berkel een grens over is gegaan. Voor een van die zaken komt er geen straf, maar voor de andere krijgt ze een geldboete van 200 euro." Dat is volgens de rechter met name om haar aan het nadenken te zetten over wat ze op internet zet.

Moddergooien

Dat er sprake is van heen en weer moddergooien werd woensdag wel duidelijk. Na afloop van de rechtszaak tegen Van Berkel stond Jan Leenstra zelf voor de rechter op beschuldiging van smaad richting Van Berkel. Ook hier oordeelde de rechter schuldig en veroordeelde hij Leenstra tot een boete van 500 euro.

Psychische klachten

Van Berkel zit al een paar jaar thuis met psychische klachten. De vraag is of ze ooit weer aan het werk zal kunnen op de vuurtoren. "Die zaak speelt nog. Het leek in ieder geval wel zo dat de zaak zo erg geëscaleerd is, dat de mogelijkheid van terugkeer er niet meer is. Maar dat moeten we nog afwachten."

Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
(advertinsje)
(advertinsje)