FNP Leeuwarden wil oude vulkaan gebruiken voor aardwarmte

Aardwarmte uit een vulkaan halen. Dat is nu niet het eerste wat je zou verwachten als je aan onze provincie denkt. Toch wil de FNP dat de mogelijkheid onderzocht wordt. Woensdagavond zal de FNP in Leeuwarden een motie indienen om gemeente Leeuwarden te vragen deze optie serieus te onderzoeken.
© FNP
Onder Fryslân ligt een vulkaan, de Zuidwalvulkaan, op grote diepte. 'Het is een erg oude vulkaanplaat, waar veel warmte in schijnt te zitten," legt Jan-Willem Tuininga van de FNP uit. "Er zit een vulkaanlaag op een diepte van 2.000 meter. Die ligt onder de Waddenzee en loopt tot aan Groningen aan de ene kant en Steenwijk de andere kant op."
De techniek achter het idee is niet nieuw, zegt Tuininga. "Het is gewoon de vorm van geothermie, in IJsland werkt het en in Zuid-Duitsland staat een centrale. Als je op een bepaalde diepte pompt, kan je niet alleen warmte uit de aarde halen maar je kan er ook stroom mee opwekken."

'Dure business'

Het plan zou veel geld kosten, maar dat kan volgens Tuininga wel uit. "Het is inderdaad dure business, maar we willen fossielvrij. Als dit een vorm van energieopwekking is voor de toekomst waar geen fossiele brandstof meer aan te pas komen, dan is dat een goedkope oplossing.
Jan-Willem Tuininga van de FNP