"Schaf het verschil tussen vmbo, havo en vwo helemaal maar af"

21 jan 2020 - 19:50

Het plan om kinderen pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies te geven, gaat lang niet ver genoeg. Dat zegt Roel Krijnen van de Tienerschool in Sneek.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Het plan om de definitieve keuze uit te stellen, is vandaag in Den Haag gepresenteerd. Koepels van schoolbesturen, onderwijsbonden en leerlingenorganisaties pleiten er samen voor om leerlingen pas in het derde jaar van de middelbare school een schooladvies te geven.

De schoolkeuze zou voor stress zorgen bij leerlingen en scholen, en als de keuze kan worden uitgesteld, zouden kinderen met een achterstand een grotere kans krijgen om op een hoger schoolniveau terecht te komen.

Individuele examens

Wat Krijnen betreft, gaat het plan nog niet ver genoeg. "Misschien moet je het nog wel langer uitstellen, dat je in een groep komt met één niveau. We moeten veel meer nadenken over individuele examens, maar dat is nog een stap verder."

Roel Krijnen: "De samenleving is niet in hokjes te stoppen. Dat moeten we dan ook niet meer proberen."

De Tienerschool in Sneek bestaat nu ongeveer twee jaar. Het is de bedoeling dat met deze school de stap tussen het basis- en voortgezet onderwijs kleiner wordt.

De school is bedoeld voor kinderen van tien tot veertien jaar. De laatste twee jaar van de basisschool en de eerste twee jaar van de middelbare school vormen op die school een nieuwe leerroute.

Er zijn geen niveaus zoals vmbo en havo. De kinderen ontwikkelen zich op hun eigen niveau en dat kan per vak verschillend zijn.

Minister wil schoolkeuze niet uitstellen

Er komen steeds meer van dit soort scholen. Volgens onderwijsminister Arie Slob is dat een goede zaak, al denkt hij niet dat het voor ieder kind beter is om pas op vijftienjarige leeftijd te horen op welke school ze het beste passen.

De minister zegt dat het schooladvies in groep acht voor sommige kinderen inderdaad te vroeg komt, maar "anderen hebben er juist baat bij om sneller op vmbo, havo of vwo te beginnen".

(advertinsje)
(advertinsje)