Ook medewerkers Tjongerschans en Antonius kunnen niet thuis werken, situatie MCL onveranderd

21 jan 2020 - 19:15

Naast het MCL in Leeuwarden hebben ook Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius Ziekenhuis in Sneek problemen door het datalek in de software van Citrix. Beide ziekenhuizen maken alleen gebruik van de thuiswerkomgeving van Citrix. Voor het thuis inloggen van patiënten, zodat ze hun dossier kunnen bekijken, gebruiken ze een ander systeem.

Tjongerschans en Antonius gaan vrijdag een zogenaamde patch uitvoeren. Dat is een soort van update, waarna het systeem na het weekeinde weer veilig zou moeten zijn. Tjongerschans verwacht dat de medewerkers volgende week maandag weer vanuit huis kunnen werken. Het Antonius ziekenhuis houdt nog een slag om de arm.

Vorige week werd bekend dat er een groot veiligheidslek zit in de software van Citrix. Voor ziekenhuis MCL was dit reden om meteen de hele boel uit de lucht te halen. Dat heeft gevolgen voor MCL-patiënten die online hun medische gegevens willen opzoeken. Het digitale patiëntendossier is niet meer in te kijken en het lukt niet om digitale beelden tussen ziekenhuizen te versturen.

Foto: Omrop Fryslân

De situatie bij het MCL is nog onveranderd, vertelt Frits Mostert van het Leeuwarder ziekenhuis dinsdagmiddag. Patiënten kunnen nog niet in hun portal en medewerkers kunnen nog niet vanuit huis werken. Ook het MCL heeft een patch laten uitvoeren en het moment dat alles weer open wordt gezet, komt volgens Mostert steeds dichterbij.

Privacy patiënten

De uitwisseling van gegevens met UMCG Groningen werkt wel weer. Dat werkt via een ander systeem, legt Mostert uit. "Voor de zekerheid hebben we dat even offline gehaald, maar het werkt nu weer." Alle systemen worden weer opgestart zodra het ziekenhuis er zeker van is dat de privacy van patiënten gegarandeerd kan worden.

Het Citrix-systeem ligt er nu al een week uit. "En dat is een week te lang. Laat dat duidelijk zijn", aldus Mostert. "Gelukkig, en dat blijft het meest belangrijk, gaat de zorg gewoon door. Binnen het ziekenhuis werkt alles."

Frits Mostert van het MCL over de laatste stand van zaken

(advertinsje)
(advertinsje)