Achtkarspelen en Tytsjerksteradeel willen geen wind- maar zonne-energie

20 jan 2020 - 22:57

Inwoners van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradeel willen geen wind- maar zonne-energie. Dat was een van de uitkomsten van een enquête waar 460 inwoners aan meededen.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Zonne-energie was volgens 60 procent van de deelnemers een goed idee, terwijl windenergie niet meer dan dertig procent scoorde. Op een energieavond in het gemeentehuis van Buitenpost werden maandag de resultaten bekend gemaakt. Aan de enquête deed wel een selecte groep mee: 90 procent heeft een eigen woning, het grootste deel was ouder dan 60 jaar en twintig procent was betrokken bij een lokale energiecorporatie.

Richting geven aan beleid

Volgens wethouder Andries Bouman van Tytsjerkstradeel zijn dit soort avonden en enquêtes bedoeld om richting te geven aan beleid waar de gemeenten mee aan de slag moeten. De opdracht die er ligt is om in twintig jaar tijd zo'n 26.000 huizen in beide gemeentes van het gas te krijgen.

In de energietransitie moet de eerste stap zijn: isolatie van de woningen. Meer dan de helft van de warmtebesparing kan daar al gehaald worden. "Wat je niet verstookt, hoef je ook niet op te wekken", was de nuchtere conclusie.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Er ligt een grote opgave voor alle gemeenten, maar de gemeenten kijken ook naar het Rijk. "Neem alleen maar de financiering, de capaciteit van het net en de manier waarop mensen met een kleine beurs kunnen worden meegenomen", noemde wethouder Bouman als voorbeeld.

Aardgasvrije projecten

Maar ook op lokaal niveau stropen ze de mouwen graag op. Met de proeftuin 'Aardgasvrij Garijp' wordt al veel ervaring opgedaan, waar ook andere dorpen iets aan kunnen hebben.

Jacob Miedema van dat project vertelde dat er veel mensen bereid zijn om mee te doen. Waar voor 2019 gerekend was op aanvragen voor dertig gasvrije woningen, waren dat er al 58. Dat paste goed in de ambitie van beide gemeenten, of zoals wethouder Bouman het noemde: "Voor gasfrije gemeenten zetten we het gas er op!"

Ferslachjouwer René Koster wie op de enerzjyjûn yn Bûtenpost

Trefwoorden: 
Buitenpost zonne-energie
(Advertentie)
(Advertentie)