"Het Citrix-lek is eigenlijk een fietsband die moet worden geplakt, maar dan veel ingewikkelder"

20 jan 2020 - 12:51

Een drukke dag voor ICT-beheerders bij Friese gemeenten, ziekenhuizen en andere instellingen die met het softwareprogramma Citrix werken. Maandag komt er namelijk een update beschikbaar, die het datalek van vorige week moet dichten. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met Citrix en onze persoonlijke gegevens: is alles straks weer opgelost? Verslaggever Hayo Bootsma: "Het is eigenlijk een fietsband die moet worden geplakt. Maar dan een stuk ingewikkelder."

Ambtners fan Tytsjerksteradiel kinne wer thús oan it wurk

Verslaggever Hayo Bootsma legt uit wat er precies gaat gebeuren. "Er lijkt nu een oplossing te zijn voor het lek in de vorm van een programma dat moet worden ingevoerd in de servers. Maar zo makkelijk is dat nog niet. Ik heb van de gemeente Leeuwarden begrepen dat medewerkers pas volgende week maandag weer thuis kunnen werken."

Zijn onze persoonlijke gegevens in die tussentijd wel veilig?

Bootsma: "Ze zeggen van wel. Al onze basisinformatie ligt bij de gemeente en ze zeggen dat het veilig is en dat hackers er niet bij kunnen. Maar dit hele lek is absoluut geen storm in een glas water. Want je wil niet weten wat er gebeurt als je e-mail wordt gehackt. Dan ligt je beveiligingssysteem plat. Dat is wel degelijk een groot problem."

Wanneer is alles opgelost?

Bootsma: "Ik denk dat veel gemeenten voorzichtig zijn met het openstellen van de systemen. Dat kan nog wel eens op zich laten wachten. Bij ziekenhuis MCL geven ze hier hoge prioriteit aan en proberen ze het sneller te doen."

Foto: Omrop Fryslan

Gevolgen van het datalek

Vorige week werd bekend dat er een groot veiligheidslek zat in de software van Citrix. Voor ziekenhuis MCL was het reden om onmiddellijk alles uit de lucht te halen. Dat heeft gevolgen voor mensen die online hun medische gegevens willen opzoeken. Het digitale patiëntendossier is niet meer in te zien en het lukt niet om digitale beelden tussen ziekenhuizen te versturen.

Citrix-files

Ook meerder gemeenten gebruiken Citrix. Door het datalek kunnen ambtenaren niet meer thuiswerken en moeten ze allemaal naar kantoor. Maandagochtend werd er zelfs gewaarschuwd voor zogenaamde 'Citrix-files' op de weg, omdat mensen massaal naar hun werk moesten rijden in plaats van thuis te werken.

Volgens het NCSC, het Nationaal Cyber Security Centrum, kunnen organisaties die pas na 9 januari hun systemen hebben aangepast, er van uitgaan dat ze zijn aangevallen. Die bedrijven, of bedrijven die nog niets hebben aangepast, moeten hun systemen laten onderzoeken.

Hayo Bootsma over het datalek

Trefwoorden: 
ziekenhuis gemeenten Citrix
(Advertentie)
(Advertentie)