Ouders komen met verkeersplan voor scholen in Heerenveen

20 jan 2020 - 16:20

Even de kinderen met de auto naar school brengen wanneer het 's ochtends vroeg regent: wie doet het niet? In de wijk Skoatterwâld in Heerenveen zorgen al die auto's echter voor onveilige situaties voor het schoolplein. Ouders, leerlingen en docenten van openbare basisschool Het Slingertouw en christelijke basisschool De Burcht komen daarom met een eigen verkeersplan.

Directeur Keimpe Strikwerda van openbare basisschool Het Slingertouw ziet bijna iedere dag hoe auto's, fietsers en wandelaars elkaar in de weg rijden en lopen. "Zeker voor kinderen zorgt de drukte voor onveilige situaties. Verkeer komt hier van alle kanten. De scholen zijn op een eiland gebouwd, wat het niet eenvoudig maakt om bij de scholen te komen. Zeker tijdens de zogenoemde piekmomenten net voor half negen en 's middags na twee uur. Het hangt ook nog eens af van het weer. Wanneer het regent komen er meer auto's dan dat we ruimte hebben."

Verkeersplan

Om dat probleem op te lossen, zijn ouders, docenten en de politie gezamenlijk om tafel gaan zitten ome en verkeersplan te maken. Eén van de vaders die heeft meegedaan, is Theo: "We zijn met alle partijen om tafel gaan zitten en hebben ouders gevraagd welke overlast ze ervaren. Op basis daarvan hebben we een plan gemaakt. Daarin staan ook gedragsregels, bijvoorbeeld dat mensen zo veel mogelijk met de fiets of te voet moeten komen."

Direkteur Keimpe Strikwerda

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De grote vraag is uiteraard: wat doet de gemeente Heerenveen met de adviezen uit het verkeersplan? Theo: "De gemeente wil deels meewerken en deels niet. Dat heeft vaak te maken met projectontwikkelaars die iets anders willen of beheerders die iets anders voor ogen hebben."

Financiële grenzen

Zo komt er geen extra fietsbrug aan de noordzijde van het complex en ook het fietspad tussen de Anna Giezenweg en de Marga Klompéweg wordt niet doorgetrokken. Directeur Strikwerda: "Onze zorg is dat de kinderen hier veilig kunnen komen. We willen ongelukken voorkomen. De gemeente wil wel meewerken, maar zit vooral vast aan financiële grenzen."

Wat doet de gemeente met het plan?

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
(advertinsje)
(advertinsje)